Iran bereid opnieuw te praten over kernprogramma

De nucleaire reactor Bushehr in het zuiden van Iran. Foto AP / Mehr news Agency

Iran heeft de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland opnieuw te kennen gegeven de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma te willen hervatten. Dat heeft Iran vanavond bekendgemaakt.

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA heeft Saeed Jalili, de man die namens Teheran de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma leidt, een brief gestuurd aan Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie. In de brief vraagt Jalili Ashton een tijd en locatie voor de onderhandelingen te kiezen.

IRNA meldde dat de brief van Jalili woensdag in Brussel is bezorgd. De EU heeft nog niet gereageerd.

De Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, de zogeheten 5+1 groep, riepen in een gezamenlijke verklaring Iran vorige week nog op om internationale waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap toe te laten tot nucleaire sites.

De zes landen willen Teheran dwingen tot openheid over het kernprogramma en dat de IAEA toegang krijgt tot faciliteiten waar volgens hen gewerkt zou worden aan de ontwikkeling van kernwapens.

De onderhandelingen hebben meer dan een jaar stilgelegen. Jalil heeft vorige week aangegeven naar eigen zeggen “nieuwe initiatieven” vanuit Iran te bespreken.