Ik herken het beeld

Kerem Canatan, Amsterdam:

„Niet alleen de taal of het uiterlijk, maar het hele demografische profiel van buitenlandse verdachten doet ertoe bij een uitspraak van de rechter. Het beeld uit het onderzoek is herkenbaar, maar de reden voor de verschillen in strafoplegging is een andere dan de onderzoekers aanduiden. Het feit dat zij geen Nederlands spreken is niet doorslaggevend voor de zwaardere straf, maar vormt één van de factoren. Die mensen spreken de taal niet, maar ze hebben óók geen adres, geen baan en zijn hier illegaal. Die factoren zijn losgelaten in het onderzoek. Rechters hebben de neiging milder te zijn als ze zich kunnen identificeren met de verdachte. Ik adviseer sommige van mijn cliënten wel eens om níet op zitting te komen. Want dan is de advocaat de enige gesprekspartner van de rechter, en daarmee identificeert de rechter zich wel vaak op een positieve manier.”

    • Annemarie Kas