Ik heb meer zin in seks als ik brak ben. Hoe kan dat?

Heb je met een kater meer zin in seks, vraagt Dominique uit Waarland zich af. Ze is ervaringsdeskundige. „Ik heb er zelf niet zozeer ‘last’ van, maar ik merk het bij mijn vriend. Hij heeft dan gewoon meer zin.”

Een rondgang langs studenten leert dat velen het fenomeen herkennen. Maar de experts zegt het niets. Neem de Amerikaanse psychiater en wetenschapper Robert Swift. Hij werkt aan de prestigieuze Brown University in Providence, Rhode Island, en is ’s werelds meest vooraanstaande onderzoeker naar drankkaters. Hij benevelde honderden proefpersonen in laboratoria. „Ik heb nog nooit een positieve seksuele associatie bij een kater geobserveerd. Maar ik geloof niet dat het effect van een kater op het libido ooit formeel is onderzocht.”

Bij een kater hebben mensen te kampen met hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid, zegt verslavingsdeskundige Tello Neckheim van de Amsterdamse Jellinek-kliniek. „Maar meer zin in seks? Nee, dat lijkt me niet logisch.”

Als je veel drinkt dan daalt het testosteronniveau, met name bij mannen. Daardoor zou je dus juist minder zin in seks moeten hebben, vertelt seksuoloog Peter Leusink. Hij is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie. Hij vindt het een leuke vraag, maar het lijkt hem onwaarschijnlijk. Hormonaal is het niet verklaarbaar. „Misschien kan er eens onderzoek naar gedaan worden.”

Het is logischer dat mensen juist met rust gelaten willen worden als ze een fikse kater te pakken hebben, zegt psychiater Swift. „Een beetje in de zin van: not tonight, dear. I have a headache.”

Met dat in het achterhoofd is wel een alternatieve uitleg mogelijk. Vrijen met een kater is namelijk wel degelijk een goed idee. Seks helpt tegen hoofdpijn, zegt seksuoloog Leusink. „Dat heeft te maken met de afgifte van endorfines, een morfineachtig stofje dat de hersenen aanmaken tijdens seks.” Dat kan zijn wat sommige mensen ervaren bij een kater. „Dat je onbewust zin in seks krijgt om van je hoofdpijn af te komen. Een soort pavlovreactie.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl