Hongarije wil net als Spanje ook meer lucht, maar krijgt juist sancties

Het besluit van de zeventien eurolanden om Spanje meer lucht te geven in de begroting, zorgt nu al voor soortgelijke aanvragen vanuit andere Europese landen. Oostenrijk wil dat ook Hongarije meer ruimte krijgt.

De Spaanse minister van Financiën kreeg maandagavond van zijn collega’s uit de eurolanden toestemming om dit jaar met een begrotingstekort van 5,3 procent te werken. Oorspronkelijk streefde Spanje naar een tekort van 4,4 procent. Voor 2013 moet het percentage wel onder de vereiste 3 procent komen te liggen.

Maar gisteren besloot Brussel Hongarije juist financiële sancties op te leggen wegens het daar gevoerde begrotingsbeleid. Het land verliest de toegang tot 495 miljoen euro aan financiële steun. In juni zal de situatie daar opnieuw worden bekeken, zeggen bronnen die de gesprekken van nabij hebben meegemaakt.

Gisteren was er wel goed nieuws voor Griekenland. Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van het land opgewaardeerd. BBC, Novum

Lees meer over bezuinigingen in Europa op pagina 8&9.