Franse filmer Schoendoerffer (83) overleden

De Franse regisseur en schrijver Pierre Schoendoerffer is woensdagochtend overleden na een operatie in het militaire ziekenhuis van Clamart. De cineast is 83 jaar geworden.

Hij maakte vele documentaires en films en won in 1968 een Oscar voor de documentaire La Section Anderson over de oorlog in Vietnam. Een bekende film van hem is Le Crabe-Tambour, die in 1973 drie Césars won. De film was gebaseerd op zijn roman over zijn ervaringen in de eerste oorlog in Indochina. Tijdens die oorlog werkte hij onder meer voor de filmploeg van het leger. Eenmaal terug ging hij aan de slag als journalist.

Zijn eerste boek, Le 317e Section, verfilmde hij in 1965. Sinds 2001 was Schoendoerffer vicevoorzitter van het Franse l’Académie des Beaux-Arts.

De in 1928 in een patriottisch Frans gezin geboren filmer leidde een avontuurlijk leven. Eerst als visser en als matroos, sinds 1951 als cameraman bij het Franse leger in Vietnam. In 1954 liet hij zich per parachute droppen bij het omsingelde Franse leger in Dien Bien Phu, filmde het beleg van 57 dagen, vernielde bij de capitulatie al zijn filmmateriaal en belandde in een Vietnamees heropvoedingskamp. Sovjetpropagandist Roman Karmen deed daar na een mislukte ontsnapping een goed woordje voor Schoendoerffer en redde zijn leven.