Espresso met Alexander Pechtold

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft premier Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje om opheldering gevraagd over een toespraak op de SGP-jongerendag. ‘Afspraak is afspraak,’ zegt Pechtold.

Foto NRC / Evelyne Jacq

Afspraak

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft premier Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje om opheldering gevraagd over een toespraak op de SGP-jongerendag. ‘Afspraak is afspraak,’ zegt Pechtold, ‘Dat heeft Rutte tegen de SGP gezegd.’ Denkt hij echt dat er buiten het regeer- en gedoogakkoord om afspraken zijn gemaakt met de SGP om ervoor te zorgen dat het kabinet in de Eerste Kamer een krappe meerderheid behaalt? ‘Ik denk dat er nog veel meer gaande is,’ antwoordt Pechtold. ‘Heb je de foto van Rutte met die SGP-jongeren gezien?’ De fractievoorzitter van D66 neemt een slokje espresso. ‘Ik denk dat er heel veel afspraken zijn gemaakt.’

In de Tweede Kamer heeft Mark Rutte ontkent dat er afspraken zijn gemaakt. ‘Dat zou ik ook doen,’ zegt Alexander Pechtold. ‘Dat zou iedereen doen die op de foto staat met twintig giechelende SGP-meiden.’ Er staan ook mannen op de foto. ‘Die giechelen ook!’ zegt Pechtold. ‘En dat allemaal voor één zeteltje in de senaat.’ Zou hij zelf nooit zo ver gaan? ‘De SGP-jongerendag,’ zegt de D66-fractievoorzitter. ‘Over mijn lijk!’ De premier verwijt hem ‘platte partijpolitiek’ te bedrijven over medisch-ethische thema’s als abortus. ‘Ik denk dat de premier er goed aan doet het recht op abortus met hand en tand te verdedigen de komende tijd.’