Eigenaardige figuren

Wat je ook vindt van de foto’s van de Amerikaanse Alex Prager (1979), mooi zijn ze zeker. „Ik wil dat mijn foto’s bekeken worden”, zegt de winnares van de prestigieuze Foam Paul Huf Award 2012, de prijs voor jonge fotografen van het Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Prager kreeg de prijs gisteren.

„Wat mooi is, willen we zien”, zegt Prager. „Maar kijk je langer naar mijn foto’s, dan zie je dingen die je liever schuwt, details die een ongemakkelijk gevoel geven.”

Wat moet de kijker volgens Prager opvallen? Bij de foto hierboven, ‘Crowd #1’, zijn dat de „eigenaardige” figuren. „Ze hebben ieder hun eigen verhaal.” Bedenkt Prager die verhalen vooraf? „Ik geef mijn modellen algemene instructies, een karakterschets of een probleem waarmee hun personage worstelt. Dan mogen ze zelf hun rol uitwerken.” Of het beeld daardoor elementen bevat die Prager niet had voorzien? „Absolutely.”

De jury prijst de bijzondere manier waarop Prager voortbouwt op uiteenlopende stromingen binnen de fotografie. Als invloeden noemt de fotografe films „van de jaren twintig tot nu” en het werk van fotografen als Guy Bourdin, Philip-Lorca diCorcia en William Eggleston. Volgens juryvoorzitter Simon Baker is haar werk „origineel, intelligent en verleidelijk”.

Prager wint een bedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Het werk van Prager zal van 31 augustus t/m 14 oktober 2012 te zien zijn in Foam.