Een soapopera in de woestijn

Black Gold. Regie: Jean-Jacques Annaud. Met: Tahir Rahim, Mark Strong, Antonio Banderas, Freida Pinto. In: 12 bioscopen.

Ruim 55 miljoen aan petrodollars is in Black Gold gestoken, een film die Arabieren nu eens in een positief daglicht wil stellen. Met dank aan de Tunesische producer en mediamagnaat Tarak ben Ammar, die de Franse wereldfilmer Jean-Jacques Annaud (Seven Days in Tibet) interesseerde voor deze fantasie over Saoedi-Arabië anno jaren dertig, waar een verwesterde emir en een conservatieve sultan ruziën of heidense Texanen olie mogen winnen in hun bufferzone, de Gele Gordel.

Tarak ben Ammar bedelt al drie decennia om geld voor dit project bij olieprinsen, maar die staken dat volgens hem sinds de jaren zeventig louter in wegen, banken en wapens. Totdat oliestaatje Qatar de beurs opentrok. Een rebelse Arabische Lente-film is Black Gold dus niet. Held is prins Aud (Tahir Rahim), een geconstipeerde boekenwurm verscheurd tussen twee nobele mannen. Zijn pleegvader, de emir van Hobeika (Antonio Banderas), wil moderniseren om honger en ziekte uit te bannen. Zijn echte vader, sultan van Salmaah (Mark Strong met een heel mystieke blik), gelooft in islamitische normen en waarden.

Black Gold kan bogen op de ontsluiering van Freida Pinto, sidderend in de harem, schurken die als een duveltje uit een doosje opduiken om overbodige personages tragisch in de rug te schieten en epische actie: in Tunesië kijken ze niet op een figurant of duizend. Resultaat is een draak die oogt, en klinkt, als Lawrence of Arabia gerecycled als frisdrankreclame. Een soapopera die politiek reduceert tot familiegekibbel en toont hoe voortreffelijk Arabische heersers hun landen moderniseerden met behoud van identiteit.

Erg Arabisch is Black Gold ook niet. Franse regie en camerawerk, een Nederlands script (Menno Meyjis), Amerikaanse muziek, Franse, Britse, Ethiopische en Spaanse acteurs: de Arabieren deden slechts geld en catering. Zo keren, net als bij de wegen, banken en wapens van weleer, de petrodollars vanzelf bij ons terug.