Een ontluisterend inkijkje in de inboxen van Mr. en Mrs. Assad

De Syrische president Bashar al-Assad en zijn echtgenote Asma in gesprek met de lokale pers in februari van dit jaar. Foto Reuters/Sana

Via een tot voor kort geheim kanaal hield de Syrische president Bashar al-Assad het thuisfront tot in detail op de hoogte van zijn politieke beslissingen. Dat blijkt uit duizenden privé-mails van Assad die activisten hebben weten te bemachtigen.

In het mailverkeer vertelt Assad aan zijn vrouw en enkele vertrouwelingen onder andere uitvoerig over adviezen vanuit Iran over hoe hij om zou moeten gaan met de burgeropstand in het land. Verder liet hij zich uitgebreid informeren over de aanwezigheid van westerse journalisten in Syrië, en liet hierop in november de zogenoemde ‘beveiliging’ in het land stevig opschroeven.

Duizenden dollars uitgegeven aan luxe

Ruim drieduizend e-mails hebben de activisten bemachtigd, en vervolgens gedeeld met The Guardian. De mails laten volgens de Britse krant vooral zien dat de Assads opmerkelijk geïsoleerd leven van de gewelddadige politieke crisis in het land, en van een extreem luxe levensstijl genieten. Zo heeft mevrouw Assad de afgelopen maanden voor duizenden dollars aan designerkleren, exclusieve kroonluchters en kandelaars uitgegeven, en is Bashar niet uit de iTunesstore te slaan.

Betrouwbaarheid zeer waarschijnlijk

The Guardian stelt dat het veel werk heeft verricht om met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat de mails echt zijn, en heeft een lijstje hoogtepunten samengesteld uit de correspondenties.

Daaruit blijkt dat Assad een netwerk van vertrouwelingen samenstelde die hem rechtstreeks mailden op zijn privé-account. Zo omzeilde hij de inmenging van de landelijke regering. De president praat daarnaast openlijk over lichte hervormingen die hij doorvoerde in “onzinwetten van andere partijen”.

Ook correspondeert hij met een invloedrijke dochter van een emir in Qatar over een ballingschap voor Assad en zijn vrouw, en wist hij financiële sancties te omzeilen met het mailadres. Om zich vervolgens naar het schijnt uit te leven in iTunes. Al met al een unieke inkijk in de beweegredenen en daden van de zeer omstreden president, waarvan nog veel meer details zijn vrijgegeven.

Een bewerkte versie van video die de Syrische president via zijn privémail zou hebben gedeeld met een vertrouweling