Een internationale familie

Vroeger kon een uur nog wel eens een eeuwigheid duren, maar hoe ouder ik word, hoe sneller de dagen, weken en jaren voorbijvliegen. En dat is zorgelijk, want ik heb nog zo veel te doen. Naar Santiago wandelen, bijvoorbeeld. En de schuur beitsen. En onderzoek doen naar de tot de laatste achter- achternicht uitgezochte familiegeschiedenis

Vroeger kon een uur nog wel eens een eeuwigheid duren, maar hoe ouder ik word, hoe sneller de dagen, weken en jaren voorbijvliegen. En dat is zorgelijk, want ik heb nog zo veel te doen. Naar Santiago wandelen, bijvoorbeeld. En de schuur beitsen. En onderzoek doen naar de tot de laatste achter- achternicht uitgezochte familiegeschiedenis van de krakeling.

Net als de pastrami waar collega Steketee gisteren over schreef, heeft dit koekje/zoutje/broodje zich over de hele wereld verspreid. De zoete krakeling – nog steeds te vinden als uithangbord bij banketbakkerijen – is een achterneef van de grotere pretzel die we Carrie Bradshaw zagen eten in Sex and the City, en van de bretzel of brezel die in Duitsland geserveerd wordt bij bier en weisswurst. Ze hebben tantes in Zweden (Kringlor) en hun uit de krul getrokken nichtjes liggen overal ter wereld als ‘zoute stokjes’ in de supermarkt. Er er zijn vast nog veel meer achterooms en onechte kinderen.

Vandaag een recept voor zachte pretzels met zout. Smelt de boter en laat afkoelen. Meng het meel met een afgestreken theelepel zout. Los de gist tezamen met de suiker op in 160 ml warm water. Giet het als het begint te schuimen bij het meel, voeg ook de gesmolten boter toe en kneed alles in tien minuten tot een mooi en soepel deeg (als het te droog is kunt u nog een scheutje water toevoegen). Laat het deeg in een licht ingevette schaal onder plasticfolie een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verdeel het deeg in 7 stukjes en rol deze uit tot worstjes van zo’n 50 cm lang. Leg ze in een U-vorm, met de dichte kant boven, pak de twee uiteinden, sla die om elkaar heen en zet ze boven in de bochten van de U vast. Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook en doe het zuiveringszout (natriumbicarbonaat) erbij. Bedek een bakplaat met bakpapier. Vet het papier in met olie. Leg de krakeling met een schuimspaan in het flink kokende water, haal ’m er na een halve minuut uit en schud het water eraf . Leg de gedoopte krakelingen op de plaat, smeer ze in met ei (even loskloppen met een scheutje water) en bestrooi ze met grove zoutkorrels. Verwarm de oven voor op 225 graden, verlaag de temperatuur naar 200 graden als u de krakelingen erin zet.

Na ongeveer 15 minuten zijn ze klaar.

Alle andere verhalen, zoals dat de drie vakjes in de krakeling staan voor de heilige drie-eenheid en dat pretzels zouden zijn ‘uitgevonden’ door iemand die ze per ongeluk in het water liet vallen, zullen moeten wachten tot ik tijd heb om die familiegeschiedenis te schrijven.

Zoute krakeling

Voor 7 zoute krakelingen:

350 g tarwemeel

50 g boter

1 zakje gist (7 g)

½ el suiker

2 el zuiveringszout

1 ei

grof zeezout

    • Roos Ouwehand