‘Dodental busramp kan nog oplopen’ - nog niet alle kinderen geïdentificeerd

Een vrouw legt bloemen bij de ingang van de tunnel waar gisternacht een bus met kinderen van de basisschool 't Stekske in het Belgische Lommel crashte. Foto AP / Laurent Gillieron

Van de 22 kinderen die bij de busramp van gisteravond in Zwitserland zijn omgekomen, komen er zeker veertien uit Lommel. Over de identiteit van drie kinderen bestaat nog onduidelijkheid. Drie van de 24 gewonden liggen momenteel in coma.

Dat meldt raadslid en locoburgemeester Kris Verduyckt vanmiddag tijdens een persconferentie gegeven vanuit Lommel over het ongeluk, waarvan de oorzaak nog altijd onduidelijk is. Volgens Verduyckt is van zestien kinderen nog niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Zeker zes kinderen hebben het ongeval overleefd volgens de laatste informatie. Diverse gewonde slachtoffers zijn er volgens de Belgische krant De Standaard nog zeer ernstig aan toe, en mogelijk in levensgevaar. Hierdoor is niet uitgesloten dat het dodental nog oploopt.

Inmiddels zijn 22 van de 24 gewonden geïdentificeerd. Van de in totaal tien Nederlandse leerlingen die zich in de bus bevonden is er nog een niet geïdentificeerd. De identiteit van de overleden kinderen die al wel bij de politie bekend zijn, worden volgens Verduyckt nog nog niet openbaar gemaakt omdat de Zwitserse autoriteiten de ouders eerst de kans willen geven het nieuws te vernemen en te verwerken.

‘Zestien gewonde leerlingen Heverlee gebeld met ouders’

Zestien van de gewonde kinderen die in het Vlaamse Heverlee op school zitten hebben inmiddels contact gehad met hun ouders, waaruit is op te maken dat de meeste dodelijke slachtoffers zich onder leerlingen van basisschool ’t Stekske uit Lommel bevinden. Dat verklaarde de Leuvense burgemeester Louis Tobback vanochtend eveneens:

“Alles wijst er op dat de leerlingen uit Heverlee achteraan in de bus zaten. Ik leef mee met mijn collega in Lommel. Daar staan ze wellicht voor nog een grotere ramp.”

De kinderen die in de bus zaten zijn afkomstig van deze scholen in deze twee Belgische plaatsen. Volgens Verduycht bevond zich ook een Duits kind in de bus. Bij het ongeluk met de Belgische bus vielen in totaal 28 doden en 24 gewonden. Van de dodelijke slachtoffers zijn er 22 kinderen tussen de 11 en 12 jaar, en zes volwassenen. Onder deze volwassenen bevonden zich een 54-jarige leraar van de school ’t Stekske en een 38-jarige medewerker.

De familieleden van de slachtoffers zijn vanuit de militaire luchthaven in Melsbroek vertrokken naar Zwitserland. Een Airbus, gecharterd door Defensie, steeg rond twee uur vanmiddag op vanuit Melsbroek en is een uur later gearriveerd in Genève. Van daaruit zullen de ouders worden overgebracht naar de plaats van de ramp.

De bus met 52 schoolkinderen uit twee scholen uit Lommel en Heverlee reed terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. Het voertuig botste op snelweg A9 in het zuiden van Zwitserland tegen een verhoging van de weg en reed in tegen de wand.

Van het ongeval is een reconstructie gemaakt:

Een meisje dat in de bewuste bus zat tijdens het ongeluk, heeft in een telefoongesprek tegen haar vader gezegd dat ze “een harde klap” voelde. “Daarna werd alles donker. Alle stoelen raakten door de klap los en vlogen om ons heen. Ik werd naar voren geslingerd, en raakte bekneld tussen twee stoelen”, aldus het meisje aan het Belgische Le Soir. Het meisje, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, is gewond aan beide benen en armen. Haar leven is niet in gevaar geweest.

De Belgische regering heeft vandaag een dag van nationale rouw afgeroepen naar aanleiding van het ingrijpende ongeluk. Hiervoor is nog geen datum vastgelegd.