Di Rupo en Widmer-Schlumpf bezoeken locatie busramp

Di Rupo en Widmer-Schlumpf tijdens de persconferentie van vanmiddag in Zwitserland. Foto AFP/Sebastien Feval

De Belgische premier Di Rupo en de Zwitserse president Widmer-Schlumpf hebben vanavond de plek bezocht in Zwitserland waar gisteravond het busongeluk plaatsvond waarbij 28 doden vielen. De politici legden bloemen op de locatie.

In de tunnel waar de bus tegen een muur was gereden stond het tweetal stil, in bijzijn van enkele Belgische kabinetsleden. Het gezelschap toonde zich aangedaan door het bezoek, zo meldt de NOS vanavond. Scholen in België houden aanstaande vrijdag een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van het ongeval.

De Amerikaanse president Obama heeft inmiddels zijn medeleven betuigd aan Zwitserland en België. Hij noemt het “verlies van zo veel jonge levens hartverscheurend”.

“Onze gedachten en gebeden zijn bij de Belgische gemeenschappen van Lommel en Heverlee en alle mensen in België op dit moment”.

Koningin Beatrix leeft eveneens intens mee met de slachtoffers en hun familie. Ze heeft koning Albert van België eerder vanavond een condoleancetelegram gestuurd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond.

Premier Mark Rutte noemt het ongeluk “een verschrikkelijk gebeurtenis die veel verdriet losmaakt”, laat hij in een reactie weten. “Alles is nu gericht op het ondersteunen van slachtoffers en nabestaanden in deze periode van verdriet en onzekerheid.”

Zeven Nederlandse kinderen overleden

Bij het ongeval zijn zeven Nederlandse kinderen overleden, zo meldde politiecommissaris Christian Varone vanavond tijdens een persconferentie in Sion.

Aan boord van de bus zaten tien Nederlandse kinderen. Negen van hen zaten op een basisschool in Lommel. Het andere Nederlandse kind op een school in Heverlee, vlakbij Leuven. In totaal kwamen daarnaast 21 Belgen om het leven. Van de 24 gewonden zijn er 22 inmiddels geïdentificeerd. 17 gewonden komen uit België, drie Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt. Hoe zij er aan toe zijn, is nog niet duidelijk. Verder zijn gisteravond een Pools en een Duits kind gewond geraakt. Van de gewonden liggen er drie in coma.

Oorzaak blijft onduidleijk

De bus reed met 52 schoolkinderen uit twee scholen uit Lommel en Heverlee terug naar België na een skivakantie in Val d’Anniviers. In een flauwe bocht bij een vluchthaven raakte de rechterkant van de bus meerdere keren aan iets, waarschijnlijk een stoeprand, waarop het tegen een betonnen muur ter hoogte van een veiligheidsruimte rechts van de weg opreed. Dit gebeurde bij een noodparkeerplaats op de snelweg A9 in het zuiden van het land. Hoe dit heeft kunnen gebeuren blijft vooralsnog onduidelijk.

Het Belgische ministerie heeft vanochtend een noodnummer geopend van het speciale crisiscentrum: 0032-(0)2 501 40 00.

De familieleden van de slachtoffers zijn vanuit de militaire luchthaven in Melsbroek vanmiddag vertrokken naar Zwitserland. Een Airbus, gecharterd door Defensie is rond drie uur gearriveerd in Genève, van daaruit zijn de ouders overgebracht naar de plaats van de ramp.

Een reconstructie van het ongeluk in de Zwitserse tunnel