DE BESLISSENDE FILM VAN:KARINA SMULDERS; 'Ik worstel ook wel met het bestaan'

Actrice Karina Smulders, die Marilyn Monroe speelt in Na de Zondeval, werd volwassen met The Hours.

Amsterdam, 09-10-08. Karina Smulders, actrice bij Toneelgroep Amsterdam. Foto Leo van Velzen NrcHb

„Eén beslissende film kan ik niet noemen, want voor elke periode in mijn leven is er wel een film die veel indruk maakte. Als kind was dat Dracula gespeeld door die geweldige Gary Oldman. Het was eigenlijk te eng voor mij als twaalfjarige. Maar ik was gefascineerd door vampiers en vond het heerlijk om te verdwijnen in zo’n sprookje, al is het een gruwelijk sprookje natuurlijk. Ik heb die film vaak teruggekeken en kijk hem nog steeds wel eens, met een kinderlijk genoegen.

„Op weg naar volwassenheid werd ik als een mokerslag getroffen door Jude, over een neef en nicht in de 19de eeuw. Hoewel allebei getrouwd, worden ze verliefd. Ze krijgen drie kinderen maar zijn zich altijd bewust van hun leven in zonde. Het is zo’n mooie film, toch hangt er constant een duistere deken overheen. Aan het einde hoort de oudste zoon van acht jaar zijn ouders over hun zonde praten en als zijn moeder, Kate Winslet, de kamer binnenkomt, heeft hij zichzelf en zijn broertje en zusje vermoord. Ik was zeventien, zat in mijn eerste jaar van de Toneelschool, woonde net in Amsterdam en voelde me onzeker. Mijn eigen leven was eigenlijk nog te duister voor zo’n heftige film.

„De laatste film die belangrijk voor me was is The Hours met de scène waarin Ed Harris zich achteruit het raam naar beneden laat vallen. Die film gaat over hoe alleen wij mensen zijn en elkaar tegelijkertijd toch nodig hebben. Hoeveel pijn het kan doen om te bestaan. Dat zijn de krochten waar iedereen bang voor is. Je ziet mensen worstelen met zichzelf en met de eindigheid van het leven. Het een troostrijke film, omdat ik zelf ook wel eens worstel met het bestaan.

„The Hours hoort echt bij mijn volwassen leven. De film is daarnaast overbelast met goede acteurs: Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore en Ed Harris. Omdat ik zelf toneel speel, kijk altijd wel een beetje gedeformeerd naar films. Maar bij The Hours vergeet ik dat."

‘Na de zondeval’ van Toneelgroep Amsterdam toert t/m 31 maart: www.tga.nl

    • Karina Smulders