Dader moordpartij Kandahar heeft Afghanistan verlaten

Afghaanse soldaten hebben een militaire basis in Kandahar afgezet om een boze menigte tegen te houden. Foto AP / Allauddin Khan

De Amerikaanse soldaat die verdacht wordt van de moord op zestien burgers in Kandahar heeft Afghanistan verlaten. Dat meldt persbureau Reuters vanavond.

Generaal John Allen, bevelhebber van de Amerikaanse en Afghaanse troepen in Afghanistan, heeft de beslissing genomen. De soldaat, wiens naam niet bekend is, is na een ‘juridisch advies’ in de moordzaak overgebracht naar een ander, nog onbekend land, aldus Allen.

De soldaat heeft Afghanistan met een Amerikaans militair vliegtuig verlaten en wordt volgens Allen overgebracht naar een gevangenis elders. Of hij naar de VS wordt gebracht werd niet vermeld. Ook een officiële reden voor de verhuizing is niet bekend gemaakt. De Amerikaanse bevelhebber zei wel dat Afghanistan niet over “geschikte detentiecentra beschikt voor dit soort gevallen”, en dat de gerechtelijke procedure buiten Afghanistan plaats zal vinden. Een officiële aanklacht is nog niet ingediend tegen de militair.

Parlement Afghanistan pleitte voor openbare terechtstelling

Het Afghaanse parlement liet enkele dagen geleden weten dat de Amerikaanse soldaat in het openbaar terechtgesteld zou moeten worden in Afghanistan. In de verklaring riep het parlement de Verenigde Staten op hiermee tegemoet te komen aan de woede onder de Afghaanse bevolking. Volgens de parlementariërs hebben de Afghanen “opnieuw” hun geduld verloren met “de willekeurige acties van buitenlandse troepen”.

Een Afghaanse militair is gisterochtend omgekomen na een aanslag van de Talibaan op een Afghaanse regeringsdelegatie die de plek bezochten waar zondag een Amerikaanse militair zestien burgers om het leven bracht. De lokale autoriteiten beschouwden dit als wraakactie van de Talibaan.

Naar aanleiding van het gebeurde in Kandahar hebben de buitenlandse troepen in Afghanistan al snel na de schietpartij die de Amerikaan veroorzaakte hun bewaking verscherpt. De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft ook Amerikaanse burgers in Afghanistan gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor meer wraakacties.

VS met mond vol tanden na incident

Correspondent Floris van Straaten schreef naar aanleiding van het schietincident in NRC-Handelsblad dat de Amerikaanse generaals in Afghanistan en hun politieke bazen in Washington “met de mond vol tanden staan”:

“De generaals en politici zijn in de grootste mogelijke verlegenheid gebracht door het doodschieten van zestien burgers door een – naar het zich laat aanzien – doorgedraaide militair. President Obama wist niet hoe snel hij telefonisch zijn excuses voor het voorval moest maken bij president Hamid Karzai. In een verklaring onderstreepte hij dat het beslist in tegenspraak is met het respect dat de Amerikanen voelen voor de Afghanen en hun cultuur.”

De militair zou drie dagen geleden drie huizen zijn binnengedrongen en door schoten zestien burgers hebben omgebracht, als gevolg van een zenuwinzinking. Na zijn daad keerde hij terug naar de militaire basis, waar hij zichzelf aangaf bij de legerautoriteiten.

Een Afghaanse bron zei woensdag dat op beelden van een bewakingscamera bij de Amerikaanse basis in Kandahar is te zien hoe de militair naar de poort loopt, zijn wapen neerlegt en zijn armen in de lucht steekt om zich over te geven. De Amerikanen hebben de beelden aan de Afghanen getoond om te bewijzen dat de militair alleen handelde.

    • Annemarie Coevert