buzz

U.S. talk show host Oprah Winfrey (L) and U.S. actor Tom Cruise (R) congratulate Nobel Peace Prize laureate and Kenyan environmentalist Wangari Maathai, during the Nobel Peace Prize Concert in Oslo in this December 11, 2004 file photo. Maathai, the first African woman to win the Nobel Peace Prize, has died in hospital after a long struggle with cancer, her environmental organisation the Green Belt Movement said on September 26, 2011. REUTERS/Yves Herman/Files (NORWAY - Tags: POLITICS OBITUARY ENTERTAINMENT) REUTERS

Cruise in ‘Star is Born’?

Regisseur Clint Eastwood hoopt Tom Cruise te strikken voor de mannelijke hoofdrol tegenover popster Beyoncé in zijn musicalversie van A Star is Born, het verhaal van de gedoemde liefde tussen een vallende en een opkomende filmster. A Star is Born werd al verfilmd in 1937, 1954 en 1976 (Kris Kristofferson, Barbra Streisand) – en recentelijk eigenlijk ook in Oscarwinnaar The Artist . De versie van 1976 speelde al niet in de film-, maar in de popwereld, dan is een musical een kleine stap – het zou de eerste zijn die de 81-jarige Eastwood verfilmt. De musicalversie is al zo lang op zoek naar een mannelijke hoofdrolspeler dat Beyoncé eerder dreigde het op te geven. Leonardo DiCaprio, Will Smith, Russell Crowe, Hugh Jackman, Robert Downey Jr. en Eminem zijn de revue al gepasseerd. Obstakel is wellicht het stigma van ‘ster op retour’, zeker voor Cruise, die met de hit Mission Impossible IV eindelijk herstel vertoont na een serie flops en negatieve publiciteit.

Stripboekdiefstal

De mysterieuze diefstal van een stripboek uit de villa van acteur Nicolas Cage dreigt een Hollywoodkomedie te worden. Producers Ben Garant en Thomas Lennon casten voor een script dat de verdwijning in 2000 van Action Comic No 1, het stripdebuut van Superman in 1938, uit Cage’s villa toeschrijft aan stripfans. Vorig jaar werd het stripboekje na elf jaar teruggevonden in een bagagekluis, net op tijd om Cage – die in 2009 vergat belasting te betalen over zijn 40 miljoen dollar aan inkomen – van een bankroet te redden: het leverde hem 2,16 miljoen dollar op. Van de tientallen exemplaren van Action Comic No 1 is die van Cage in de beste staat. Nicolas Cage is er volgens The Hollywood Reporter nog niet uit of hij zichzelf wil spelen.

Oudste Dickensfilm

Een archivaris van het Britse filminstituut heeft de oudste Dickenfilm ooit teruggevonden: één minuut lang, uit maart 1901, over The Death of Poor Joe, een personage uit Dickens’ Bleak House. De archivaris stuitte op het fout gemarkeerde filmpje tijdens een inventaris van vroege Chinese films. Het filmpje van de Britse pionier G.A. Smith gaat over de arme straatveger Joe die doodvriest, waarbij ook is geleend van Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen. Joe – of Jo – wordt in de film gespeeld door een vrouw, Laura Bayley. In november 1901 werd de voorheen oudste Dickenfilm opgenomen: Scrooge or Marley’s Ghost, naar Dickens’ A Christmas Carol.

Nauwelijks Spaanse film

In Spanje gaan filmsubsidies op de schop, zo heeft de conservatieve minister van Cultuur José Ignacio Wert aangekondigd. Subsidie moet plaatsmaken voor investeringen en belastingaftrek. Resultaat: deze maand zijn er 9 Spaanse films in productie, vorig jaar februari waren dat er nog 29. Tegenstanders van de maatregel verwijten de minister geldschieters in onzekerheid te houden door van alles aan te kondigen, maar weinig te ondernemen.

Anderson opent Cannes

Moonrise Kingdom van Wes Anderson (Fantastic Mr. Fox) opent in mei het filmfestival van Cannes en gaat meteen in Franse première, zoals vorig jaar Woody Allens Midnight in Paris. De film gaat over twee vroegwijze, excentrieke kinderen met rare ouders die in de jaren zestig van huis weglopen. De rest van het programma van Cannes wordt op 19 april bekend: naar verwachting komen David Cronenberg, Paul Thomas Anderson en Michael Haneke met nieuwe films.

Topweek voor Van Houten

Carice van Houten kreeg maandag voor de vijfde maal op rij in discotheek Escape een Rembrandt Award, de Nederlandse publieksprijs, voor beste actrice; ditmaal voor haar rol van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in Black Butterflies, die afgelopen weekeind in Zuid-Afrika zes nationale filmprijzen (SAFTA’s) won, waaronder beste film. Gooische Vrouwen won de Rembrandt voor beste film, Rutger Hauer beste acteur voor De Heineken Ontvoering.