Busvervoer Rotterdam blijft bij RET

Het busvervoer in Rotterdam blijft de komende zeven jaar in handen van de RET. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

Het busvervoer in de regio Rotterdam blijft de komende zeven jaar in handen van de RET, meldt het bedrijf in een persbericht. De stadsregio Rotterdam maakte vandaag bekend dat de RET het beste voorstel indiende en daarmee de busconcessie gewonnen heeft.

Algemeen directeur Pedro Peters zegt in een reactie in het persbericht dat het winnen van de busconcessie van groot belang is:

“Op deze wijze blijft er sprake van integraal OV: bus, metro en tramvervoer in één bedrijf. Zo is er voor de reizigers één product, sluiten lijnen en vervoersmodaliteiten goed op elkaar aan, is er één centrale verkeersleiding met kennis van de regio en is de sociale veiligheid voor het hele openbaar vervoer geregeld. Geen opsplitsingen zoals bijvoorbeeld bij Prorail en NS.”

Met het binnenhalen van de concessie stijgt het vervoeraanbod voor bussen binnen de RET met zo’n 40%. Ook komen er 200 medewerkers van busbedrijf Qbuzz bij. Peters:

“We krijgen er bijna 200 buschauffeurs en 90 bussen bij, waarmee we in vijf nieuwe gemeenten gaan rijden.”

In september vorig jaar konden alle partijen in de regio Rotterdam zich inschrijven om het busvervoer voor de gehele regio te verzorgen voor de periode december 2012 tot en met december 2019. Connexxion, Qbuzz en RET tekenden zich toen in.

Kabinet bezuinigt 120 miljoen binnen openbaar vervoer

Door de plannen van het kabinet, dat vorig jaar met een besparingsmaatregel kwam om 120 miljoen euro te bezuinigen, moest het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hun vervoer aanbesteden. CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV, wilden af van het monopolie van de gemeentelijke vervoersbedrijven. Tegenstanders vreesden dat het openbaar vervoer bij openbare aanbesteding in handen zou komen van grote buitenlandse bedrijven, zou leiden tot ontslagen, en dat het aanbod met dertig tot veertig procent zou dalen. Als protest werden er vorig jaar stakingen gehouden.