Busongeluk Belgische schoolkinderen eist 28 levens

Berging van de bus in een loods in Sierre. Foto Reuters / Denis Balibouse

Bij een ongeluk met een bus uit België in een tunnel in Zwitserland zijn gisteravond 28 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn 22 kinderen. Nog eens 24 kinderen raakten gewond. Dat zei een woordvoerder van de politie van het kanton Wallis op Radio 1. Het ongeluk gebeurde bij Sierre.

De bus met schoolkinderen van twee klassen uit Lommel en Heverlee was op de terugweg toen hij op snelweg A9 in een tunnel tegen een muur knalde. Hoe de gewonde kinderen er aan toe zijn is volgens de politiezegsman nog onduidelijk. Maar de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zegt dat enkele van hen er ernstig aan toe zijn. De politie heeft zich vooralsnog vooral bezig gehouden met de reddingsoperatie, aldus Novum Nieuws.

Beide chauffeurs om het leven gekomen

De Belgische kwaliteitskrant De Standaard meldt dat er 52 mensen mensen aan boord van de bus waren. De kinderen waren op de terugweg van een skivakantie in le Val d’ Anniviers.

Beide chauffeurs zijn om het leven gekomen nadat de bus richting Sion omstreeks 21.15 uur van zijn baan afweek. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend, maar er zouden volgens Het Laatste Nieuws geen andere voertuigen bij betrokken zijn.

Crisiscentrum en noodnummer geopend

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in de krant van een ‘zeer ernstig busongeluk’ en heeft besloten tot het openen van een crisiscentrum. Hiervoor is door het ministerie inmiddels een noodnummer geopend: 0032-(0)2 501 40 00.

Het wrak van de touringcar wordt weggesleept uit de tunnel waar het fatale ongeval plaatsvond. Foto AFP / Sebastien FevalHet wrak van de touringcar wordt weggesleept uit de tunnel waar het fatale ongeval plaatsvond. Foto AFP / Sebastien Feval

    • Jules Seegers