'Brussel grijpt naar onze pensioenpot'

Namens de Kamer schiet CDA’er Omtzigt in Brussel de pensioenfondsen te hulp. „Het Nederlandse belang is groter dan dat van alle Griekse reddingspakketten bij elkaar.”

DEN HAAG - Omtzigt, P.H. Pieter, tweede kamerlid voor het CDA , parlementarier, volksvertegenwoordiger, politiek, politicus, portret
DEN HAAG - Omtzigt, P.H. Pieter, tweede kamerlid voor het CDA , parlementarier, volksvertegenwoordiger, politiek, politicus, portret

Hij vreest dat hij meer moet gaan reizen dan hem lief is, maar trots is Pieter Omtzigt wel. De CDA’er werd gisteren benoemd tot tot ‘parlementair rapporteur’ door de Commissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer. Omtzigt moet in Brussel bij andere lidstaten gaan lobbyen tegen een Europees voorstel over pensioenen.

Volgens dit omstreden voorstel moeten pensioenfondsen straks dezelfde, hogere kapitaaldekking aanhouden als verzekeraars. „Als de plannen van Brussel doorgaan, komen onze pensioenfondsen in nog grotere problemen”, zegt Omtzigt. „Dan moeten de pensioenfondsen met nog eens 10 tot 15 procent korten op de pensioenen.”

Wat moet u doen als rapporteur?

„Ik word geacht bepaalde voorstellen tegen te houden. Daarbij mag ik namens de commissie Sociale Zaken handelen, namens het hele parlement dus. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Ze hebben mij gemachtigd coalities te smeden met andere parlementen, die tegen dit voorstel zijn. Bijvoorbeeld die van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Die landen hebben een soortgelijk pensioenstelsel als het onze.”

Wat is precies het probleem?

„De Europese Commissie wil pensioenfondsen onder dezelfde regels laten vallen als verzekeraars. Dat betekent dat pensioenfondsen hogere kapitaalbuffers moeten gaan aanhouden. Voor Nederlandse pensioenfondsen gelden andere regels dan voor verzekeraars omdat ze meer manieren hebben om financieel gezond te blijven. Pensioenfondsen kunnen de premie verhogen die werkgevers en werknemers betalen, en ze kunnen korten op de pensioenen. Die twee uitlaatkleppen hebben verzekeraars niet. Daarom is het logisch dat voor pensioenfondsen andere regels gelden. Omdat de meeste Europese landen een ander pensioensysteem hebben dan wij, passen die nieuwe regels ons niet. Je moet onze pensioenen niet als verzekeringsproduct behandelen.”

Kunt u dit voorstel nog tegenhouden?

„Dat kan als we tenminste eenderde van de parlementen in de Europese Unie zover krijgen een gele kaart te trekken. Dan moet de Commissie het voorstel heroverwegen. Parlementen mogen die kaart trekken als ze een voorstel van de Europese Commissie niet in overeenstemming vinden met het subsidiariteitsbeginsel. Brussel moet zich niet met zaken bemoeien die door nationale overheden kunnen worden afgehandeld. In de Nederlandse pensioenpot zit 800 miljard euro. Dat is uitgesteld loon van werknemers. Het is een wezenlijk onderdeel van onze sociale zekerheid. Daar gaat de Europese Commissie niet over. Toch probeert Brussel nu de controle over die pensioenpotten te grijpen. Het Nederlandse belang wordt hier bedreigd. Dat belang is veel groter dan alle reddingspakketten voor Griekenland bij elkaar.”

Maar eenderde van de parlementen achter u krijgen, is toch een onmogelijke opgave?

„De Europese politiek is een schaakspel. Er is constante beïnvloeding van de nationale politiek op de Brusselse politiek. Dit is nog geen definitief voorstel van de Europese Commissie, dat voorstel komt pas in het najaar. Het staat nu in een zogenoemd witboek, daarin stelt de Commissie haar agenda op voor een voorstel. Als ik nu al een coalitie weet te smeden met de Britten, de Ieren, de Duitsers en anderen, dan kan ik nu al het voorstel beïnvloeden. Ik heb gister in Parijs al stiekem gesprekken gehouden. Ik heb een netwerk van parlementariërs in Europa die zich bezig houden met pensioenen. Zo kunnen we de besluitvorming wel degelijk beïnvloeden.”