Brits afluisterschandaal: Rebekah Brooks opgepakt

Nieuwe arrestaties in onderzoek naar het hacken van voicemails en het omkopen van politiefunctionarissen door Britse journalisten.

De Britse politie heeft gisteren opnieuw Rebekah Brooks gearresteerd. De voormalige hoofdredacteur van de Britse krant News of the World werd samen met vijf anderen opgepakt in een onderzoek naar het Britse afluisterschandaal: het hacken van voicemails en het omkopen van politiefunctionarissen door News of the World.

Behalve Brooks werden ook hoofd beveiliging van News International Mark Hanna en Brooks’ man, paardentrainer Charlie Brooks, gearresteerd. Daarmee komt het totale aantal arrestaties op 44.

Brooks werd afgelopen zomer al gearresteerd en verhoord in het onderzoek. Tijdens een hoorzitting in het Lagerhuis noemde ze de afluisterpraktijken die onder haar hoofdredacteurschap bij News of the World plaatsvonden „behoorlijk gruwelijk en weerzinwekkend”.

Brooks erkende toen dat News of the World in haar tijd gebruikmaakte van privédetectives, maar zei dat ze nooit toestemming heeft gegeven voor de afluisterpraktijken. Medio juli vorig jaar werd Brooks op borgtocht vrijgelaten.

In de periode 2000-2003 was Brooks hoofdredacteur van News of the World. Vorig jaar zomer trad ze af als hoofd van News International, de Britse tak van de mediadivisie van Rupert Murdochs News Corporation. News Of The World is inmiddels opgeheven. NRC, BBC