België in shock na busramp in tunnel

Bij een ongeval met een Belgische bus in een tunnel in Zwitserland zijn gisteravond ten minste 28 mensen om het leven gekomen. 22 van hen zijn kinderen van rond de 12 jaar oud.

Er zaten tien Nederlandse kinderen in de bus, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onduidelijk is of er onder hen slachtoffers zijn.

De groep leerlingen van twee Vlaamse basisscholen was op de terugweg van een skivakantie in de Val d’Anniviers in het zuiden van Zwitserland. In de bus zaten in totaal 52 mensen: 44 leerlingen, zes begeleiders en twee chauffeurs. 22 gewonden zijn opgenomen in Zwitserse ziekenhuizen.

België is geschokt door het ongeval. „Dit is een heel trieste dag voor heel België”, zei de Belgische premier Elio Di Rupo vanochtend. Hij zou vandaag zelf naar Zwitserland reizen. Premier Rutte sprak van een „onvoorstelbaar drama”. De Belgische koning Albert zei „diep geschokt” te zijn.

Albert en koningin Paola betuigden vanmiddag hun medeleven aan de ouders van de getroffen kinderen op de militaire luchthaven Melsbroek. Daar stonden twee militaire vliegtuigen klaar, waarin de ouders naar Genève zouden vliegen.

De gemeente Lommel, waar één van de basisscholen staat, was vanochtend bezig met de voorbereidingen voor een rouwregister. Dat zal pas openen als de identiteit van de kinderen bekend is.

Het ongeval is zo’n zeldzaam moment waarop Vlamingen en Franstaligen één zijn in hun ontzetting. Eerder gebeurde dat bij de schietpartij in het centrum van Luik, vorig jaar, bij het drama op popfestival Pukkelpop bij Hasselt, ook vorig jaar, en bij de moordpartij in een crèche in Dendermonde in 2009.

De bus week gisteravond rond 21.15 uur af van zijn rijbaan in de tunnel, verklaarden de autoriteiten van het Zwitserse kanton Wallis. Daarbij zou het voertuig een inham voor hulpdiensten hebben geraakt.

Het is nog niet duidelijk waarom de bus van zijn baan afweek. Er zouden geen andere voertuigen betrokken zijn geweest bij het ongeluk, dat plaatvond op de Zwitserse snelweg A9 nabij Sierre.

De basisschool in Lommel ligt net over de Nederlandse grens bij Eindhoven. De andere school ligt in Heverlee, bij Leuven. Negen van de tien Nederlandse kinderen gaan naar school in Lommel. Acht Nederlandse gezinnen wonen in of nabij Lommel, een gezin woont in Nederland. Het tiende Nederlandse kind gaat naar school in Heverlee.

In het Nieuws: pagina 4-5