Beleggers eisen actie tegen Deloitte

Het hoofdkantoor van Deloitte in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) beschuldigt accountantskantoor Deloitte en zijn voormalige bestuursvoorzitter Roger Dassen van misleiding. De beleggersvereniging heeft bij de Autoriteit Financiële Markten een formeel verzoek ingediend om handhavend op te treden, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Volgens de beleggersvereniging hebben de accountants de buitenwereld bewust misleid om rechtszaken tegen Deloitte over haar rol in het boekhoudschandaal van Ahold te laten verjaren. VEB-directeur Jan Maarten Slagter spreekt van “gedrag een accountant onwaardig dat niet ongestraft mag passeren”. Het handelen van Deloitte en haar voormalig bestuursvoorzitter tart volgens hem “alle wetten, regels en integriteitsnormen die accountants in acht moeten nemen”.

‘Deloitte verantwoordelijk voor niet ontdekken van boekhoudmissers Ahold’

In het boekhoudschandaal van Ahold werden omzet en winst te hoog voorgesteld door het onterecht meetellen van de volledige omzet en winst van dochters waarvan Ahold de helft van de aandelen bezat. Ook werd er gefraudeerd in de VS. Ontevreden beleggers houden accountant Deloitte verantwoordelijk voor het niet of te laat ontdekken van boekhoudmissers bij Ahold. De accountant heeft altijd schuld afgewezen en is al jarenlang in procedures verwikkeld.

Volgens de VEB draait de misleiding van Deloitte om het verstoppertje spelen voor beleggers die de accountant aansprakelijk wil stellen, legt onze redacteur Jeroen Wester uit:

“Deloitte was tot 1 juni 2004 een maatschap. Daarna is de organisatie verder gegaan als besloten vennootschap. Het accountantskantoor heeft zich in processtukken en correspondentie jarenlang als vennootschap verdedigd in discussie over haar rol bij het boekhoudschandaal. Met de VEB werden door Deloitte en haar toenmalige voorzitter Dassen heimelijk afspraken gemaakt – op briefpapier van de vennootschap Deloitte – over een eventuele procedure bij de rechter. Ook bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman procedeert al jaren namens circa 300 gedupeerde Ahold-beleggers tegen Deloitte Accountants BV. Pas onlangs bleek dat Lakeman de verkeerde partij heeft aangesproken. Hij had bij de maatschap moeten zijn die op 1 juni 2004 is ontbonden. Lakeman heeft zijn procedure tegen Deloitte daarom onlangs gestaakt en de VEB heeft Deloitte en 137 accountants vorige maand individueel gedagvaard om verjaring van de zaak te voorkomen.”

‘Deloitte had nooit afspraken mogen maken met beleggersvereniging’

Volgens de VEB hadden Deloitte en toenmalig voorzitter Dassen nooit afspraken mogen maken met de beleggersvereniging namens de vennootschap. Daartoe waren zij niet bevoegd en hadden zij geen volmacht. De vereniging beschuldigt Deloitte van het “opzettelijk” doen van “een onjuiste mededeling”.

Deloitte kreeg onlangs een boete van de toezichthouder omdat de AFM bij 10 van de 14 onderzochte jaarrekeningen die Deloitte controleerde fouten waren gemaakt:

“Voor de VEB is het handelen van Deloitte Accountants en Dassen, mede in dat kader bezien, onacceptabel. Het misleidend handelen van Deloitte Accountants en Dassen brengt het accountantsberoep nog verder in diskrediet.”

Deloitte liet vanochtend aan NRC weten dat zij niet door de VEB is geïnformeerd over de actie en daarom ook niet inhoudelijk kan reageren op de aantijgingen.