Barry Atsma vergeef je alles

Barry Atsma als foute man, geliefd bij 1,5 miljoen bioscoopbezoekers.

Komt een vrouw bij de dokter RTL4, 20.30 - 22.50 uur

Bestaan er nog Nederlandse films zonder Barry Atsma? Nauwelijks, lijkt het.

Op dit moment draait Taped in de bioscoop, met de serieuze acteur annex meisjesmagneet in de hoofdrol. Zondag 18 maart gaat de nieuwste film van Dick Maas in première, Quiz, met Atsma als quizmaster die een psychologisch steekspel uitvoert met psychopaat Pierre Bokma. Atsma is niet eens zozeer in veel films te zien, maar wel altijd in de grote publiekstrekkers. Hij was een Zeeuwse luchtmachtofficier in De Storm (2009) en een versierder in Loft (2010). Geen vrouwenblad kon om hem heen.

Zelfs Barry is een beetje bang dat Nederland Barry-moe is, zei hij gisteren tegen nu.nl. „Ik zoek het niet echt op. Maar tot aan de opnames van Knielen op een bed violen ga ik even niks doen.” Volgens Dick Maas is er in Nederland maar een beperkt aantal acteurs zoals Atsma voorhanden. „Er is gewoon weinig keuze. Dat is vervelend.”

Ook Reinout Oerlemans kwam voor zijn debuutfilm Komt een vrouw bij de dokter uit op Atsma voor de hoofdrol. Hij speelt Stijn, de reclamejongen die zijn vrouw bedriegt, die kanker heeft. De critici waren niet mild, maar de Kluunverfilming trok 1,5 miljoen bezoekers en toenmalig premier Balkenende noemde het zijn favoriete film. Atsma kreeg een Gouden Kalf voor Beste Acteur. De jury: „Beetje bij beetje gaan we van deze man houden en zijn we bijna zover dat we hem zijn zonden vergeven.”