Banken doen goedkoop mee met beursgang Facebook

Facebook heeft een reeks nieuwe banken toegevoegd aan het rijtje dat de aanstaande beursgang van het bedrijf ondersteunt. Volgens de jongste opgave van de firma is het aantal waarborgende banken toegenomen van zes naar 31. Dat kan overkill lijken, maar de macht van het sociale netwerk betekent dat het voor weinig geld gebruik kan maken van deze extra steun.

De onderneming van Mark Zuckerberg hoopt veel dure aandelen te kunnen verkopen – voor 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) of meer, waardoor Facebook een marktwaarde zal krijgen van zo’n 100 miljard dollar. Dat is één van de redenen om veel handelaren aan boord te brengen. Zij hebben immers toegang tot een uiteenlopend scala aan beleggers. Sinds 2005 hebben er in de VS veertien beursintroducties plaatsgevonden, waarbij meer dan twintig waarborgende banken betrokken waren. Microsoft beschikte in 1986 zelfs over ruim honderd banken ter begeleiding van zijn beursgang, waarmee toen slechts 60 miljoen dollar werd opgehaald.

Maar uit onderzoek van de Universiteit van Florida blijkt dat zich de afgelopen decennia een consolidatie heeft voltrokken in de zakenbanksector. Daardoor zijn tegenwoordig minder banken betrokken bij een deal dan vroeger. En de technologische ontwikkelingen hebben het makkelijker gemaakt grotere beursintroducties af te handelen. Facebook heeft dus misschien niet al die banken nodig. Bovendien is er geen duidelijk verband tussen het aantal begeleidende banken en de prestaties van de aandelen.

Toch zijn er ook andere redenen om meer banken achter de hand te willen houden. Bij een beursgang verlenen banken in feite een stempel van goedkeuring aan een bedrijf en zijn waardering. Veel van deze banken zullen achteraf met onderzoeksgegevens komen – meestal met een positieve strekking. Waarborgende banken mogen echter voorafgaand aan een beursintroductie juist geen onderzoeksgegevens naar buiten brengen, wat de kans op negatieve publiciteit vermindert.

Voor Facebook komt daar nog een argument bij. Het Californische onderwijspensioenfonds heeft het bedrijf vorige maand bekritiseerd om zijn volledig uit blanke mannen bestaande raad van bestuur. Terecht of niet, het toevoegen van kleinere banken – die vaak zijn opgericht en worden geleid door vrouwen en vertegenwoordigers van minderheidsgroeperingen – kan ertoe bijdragen dat deze kritiek verstomt.

En dankzij de omvang van Facebook is het onwaarschijnlijk dat dit veel extra kosten met zich zal meebrengen. Het concern zal slechts een fractie betalen van de vergoeding van 7 procent waar waarborgende banken doorgaans op azen, omdat iedereen bij deze beursgang betrokken wil zijn. Een deel van de banken is misschien louter voor het gemak aan het oorspronkelijke rijtje toegevoegd. Hun steun is dus sowieso goedkoop voor Facebook.

Vertaling Menno Grootveld