Aspergeteelster uit Someren moet ruim een ton betalen

Buitenlandse werknemers in 2009 aan het werk op het terrein van José J. Foto NRC / Rien Zilvold

Aspergeteelster José J. uit Someren moet de staat ruim 111 duizend euro betalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dat vanmiddag bepaald. De vrouw buitte buitenlandse werknemers uit. In oktober werd ze veroordeeld tot twee jaar cel en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

J. komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. Roemeense en Poolse werknemers werden onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en tewerkgesteld door de vrouw. Een getuige meldde eerder dat sprake was van moderne slavernij. De werknemers konden niet weg uit vrees dat ze dan geen loon zouden krijgen.

Volgens de rechtbank staat vast dat in 2009 sprake was van circa 134 duizend gestoken asperges, waarvoor dertienduizend uur moet zijn gewerkt. De vrouw betaalde circa zesduizend uren uit. Voor 2009 betrof het voordeel volgens de rechter daarom 48.900 euro, aldus persbureau Novum vanmiddag.

Getuigen: uitbuiting kwam ook in 2007 en 2008 al voor

De rechtbank concludeert verder dat de vrouw ook in 2007 en 2008 mensen heeft uitgebuit, onder meer op basis van getuigenverklaringen. Voor die jaren gaat de rechter uit van een voordeel van 70.257 euro. Na aftrek van een in de strafzaak opgelegde schadevergoeding bedraagt het bedrag dat de vrouw de staat moet betalen volgens de rechtbank 111.879 euro.

Haar advocaat heeft aangegeven dat de vrouw minder zou moeten betalen, onder meer omdat ze al haar bezittingen kwijt is. De rechtbank heeft de verweren van de advocaat echter verworpen. De vrouw zou aanzienlijke tegoeden op buitenlandse bankrekeningen hebben staan.