Aanslag moskee in Brussel wraak voor Syrisch geweld

Dader wilde de shi’itische gemeenschap in België angst aanjagen.

Brussel. De aanslag op een moskee in de Brusselse wijk Anderlecht maandagavond was bedoeld om de shi’itische gemeenschap in België angst aan te jagen. Dat heeft de verdachte van de aanslag volgens het Brusselse parket verklaard tijdens het politieverhoor.

De man, vermoedelijk een Marokkaan, stelt de shi’ieten verantwoordelijk voor de noodtoestand in Syrië, zo meldde de Belgische krant De Standaard gisteren. Maandagavond drong hij de shi’itische Rida-moskee binnen, vlakbij station Brussel-Zuid, en bedreigde de aanwezigen met een mes. Ook zwaaide hij met een bidon gevuld met benzine, die hij vervolgens aanstak. Het vuur greep snel om zich heen. De imam van de moskee, de 46-jarige Abdallah Dadou, kwam om het leven door de hevige rookontwikkeling. Twee bezoekers van de moskee raakten gewond.

De identiteit van de dader is nog altijd niet met zekerheid vastgesteld. De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en zegt dat hij in België een verblijfplaats heeft, maar hij weigert duidelijk te maken waar die dan precies zou zijn. Eerder tijdens het verhoor gaf hij twee andere nationaliteiten op. Vermoed wordt dat de man illegaal in België verblijft.

De verdachte zegt ook dat hij de feiten helemaal alleen pleegde en dat hij veertien dagen geleden al besliste om een daad te stellen. Hij zou ook van plan geweest zijn zichzelf aan te geven bij de politie, indien hij niet zou zijn opgepakt. nRC