Zwitserse overname NedCar van de baan

Begin februari besloot Mitsubushi te stoppen met de activiteiten bij NedCar. Foto Reuters / Michael Kooren

De voorgenomen overname van Netherlands Car bv (NedCar) door het Zwitserse ontwikkelingsbedrijf Q-PM is definitief van de baan. Q-PM heeft gisteren het eerdere aanbod ingetrokken, zo meldt persbureau Dow Jones vanochtend.

Q-PM topman Geoffrey Hunziker en Pieter Meekels, wethouder Financiën en Economische Zaken van de gemeente Sittard-Geleen hebben het nieuws inmiddels bevestigd. Ambtenaren van de gemeente, waar Born onder valt, hebben vorige week nog uitvoerig gesproken met de directie van Q-PM. In juli 2010 toonde bedrijf ook al interesse in NedCar, maar de huidige eigenaar Mitsubishi ging hier destijds niet op in.

Q-PM besloot gisteren de handdoek in de ring te gooien na afwijzende boodschappen van onder andere Mitsubishi. Het Japanse bedrijf liet weten sterke twijfels te hebben over de financiële onderbouwing van de plannen.

Het Zwitserse bedrijf maakte vorige week zijn interesse per brief kenbaar aan aan president van Mitsubishi Osamu Masuko. Q-PM wilde met de overname alle vijftienhonderd medewerkers van het bedrijf in het Limburgse Born behouden.

Hunziker wilde het aantal banen zelfs met enkele honderden uitbreiden. Q-PM widel vanaf 2013 op grote schaal zogenoemde wankelmotoren produceren. Die zuinige motoren zouden dan onder meer op de Amerikaanse markt moeten worden verkocht.

Op 6 februari maakte Mitsubishi bekend dat het de productie van NedCar aan het einde van het jaar wil sluiten, waarmee het bedrijf de eerste Japanse autofabrikant zou zijn die zich uit West-Europa terugtrekt sinds het begin van de financiële crisis.