WTO: Boeing ontving illegale staatssteun

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft jarenlang ten onrechte staatssteun ontvangen. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gisteren in hoger beroep geoordeeld. Tussen 1989 en 2006 kreeg de vliegtuigbouwer volgens de WTO circa 5,3 miljard dollar (4 miljard euro) aan ongeoorloofde staatssteun.

De uitspraak van de WTO is onderdeel van een jarenlang slepend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Boeing aan de ene kant en Europa en vliegtuigbouwer Airbus aan de andere kant.

De organisatie had al eerder geoordeeld dat er sprake was ongeoorloofde steun aan Boeing, maar de VS ging in beroep. Europa stelde overigens dat Boeing ruimt 19 miljard dollar aan steun zou hebben ontvangen.

De uitspraak van de WTO werd door beide partijen als een overwinning bestempeld. Een grote overwinning, was de reactie uit het Amerikaanse kamp, omdat uit de uitspraak bleek dat Boeing lang niet zoveel steun heeft ontvangen als Airbus.

In de zomer van 2010 sprak de WTO zich al uit over subsidies aan Airbus. Toen oordeelde de instantie dat Europese overheden ten onrechte leningen verstrekten aan Airbus voor de ontwikkeling van de Airbus A380. Dat was volgens de WTO een verkapte vorm van staatssteun waardoor de concurrentiepositie van Boeing werd aangetast.

De Europese commissaris Karel de Gucht (Handel) liet in een reactie weten ook tevreden te zijn met de uitspraak van de WTO omdat nu opnieuw is vastgesteld dat Boeing jarenlang ongeoorloofde steun heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid en nog steeds ontvangt.