#Watjegeeftiswatjekrijgt

Zodra BN’ers als argumenten worden gebruikt, weet je zeker: de stelling zal wel niet veel soeps zijn.

In een open brief hebben 23 mensen ‘prominente Nederlanders’ zich uitgesproken tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Want er zijn „uitstekende morele redenen” om „niet te korten op de allerarmsten in de wereld”. En bovendien: „De vooruitgang die de afgelopen jaren is bereikt, bewijst dat ontwikkelingssamenwerking werkt.” Was getekend,

Ontwikkelingseconomen Louis van Gaal en Doutzen Kroes.

Toegegeven: de een beurt vijf miljoen per jaar met het doorgronden van de ruit op het middenveld; de ander harkt nog net iets meer binnen met het rondlopen in Gucci-jurkjes – dus verstand van geld verdienen hebben ze. Maar feit blijft dat ontwikkelingshulp nooit de belofte heeft kunnen inlossen die het al sinds de jaren 60 doet: armoede de wereld uithelpen. Er is de afgelopen decennia meer dan duizend miljard aan ontwikkelingshulp gespendeerd, met als resultaat dat er niet 1 miljard mensen van 75 cent per dag moeten rondkomen, zoals dertig jaar geleden, maar 1,29 miljard van 95 cent. Sommige landen betalen onderhand meer rente over hun schulden aan ons dan wij subsidie geven aan hen.

Natuurlijk, ontwikkelingshulp redt mensenlevens en geeft sloppenwijken hoop. Maar het financiert ook dictators en rebellen. Voedt corruptie en stammenstrijd. Ondermijnt zelfstandigheid en innovatie. Houdt duurbetaalde managers aan het werk. En verdwijnt vaker nog in het luchtledige. In landen zonder middenklasse, rechtsstaat en stabiele overheid is het meestal: money well meant, badly spent.

En nee, dit is geen steunbetuiging aan de PVV. Tegenover elk miljard dat zij wil bezuinigen, staan nul ideeën hoe het wél moet. Maar tegenover lukraak snijden van rechts staat blind geloof van links: het maakt niet uit hoe vaak je de evolutietheorie op de kerkdeur spijkert, de paus blijft het scheppingsverhaal voorlezen – zo kun je hun ‘morele riedeltje’ over ontwikkelingshulp wel samenvatten. Terwijl het gros van de Afrikanen leeft van de landbouw en sterft van de honger, omdat ze niet tegen onze subsidieboeren op kunnen concurreren. Met dank aan het CDA – de partij waar Louis van Gaal op stemt. En de jurkjes van Doutzen: die worden nog altijd voor 20 cent per uur uitbesteed aan Aziatische zweetateliers – over ontwikkelingssamenwerking gesproken.

Vandáár de slogan: #watjegeeftiswatjekrijgt.

Rob Wijnberg