Wanneer is het rokjesdag? There’s an app for that

Jarenlang begon de lente pas als Martin Bril in zijn column in Het Parool en later de Volkskrant ‘rokjesdag’ had uitgeroepen. Nu is er een appje voor op je telefoon. In 2009 overleed Martin Bril, de uitvinder van rokjesdag. Het was Brils observatievermogen waardoor hij met precisie ieder jaar rokjesdag uitriep, de eerste zomerse dag

Jarenlang begon de lente pas als Martin Bril in zijn column in Het Parool en later de Volkskrant ‘rokjesdag’ had uitgeroepen. Nu is er een appje voor op je telefoon.

In 2009 overleed Martin Bril, de uitvinder van rokjesdag. Het was Brils observatievermogen waardoor hij met precisie ieder jaar rokjesdag uitriep, de eerste zomerse dag van het jaar waarop, alsof op afspraak, alle vrouwen op straat een rokje lijken te dragen. Sinds Brils dood is rokjesdag niet meer hetzelfde. Ronald Giphart schreef op Brils sterfdag in 2010:

Er waren lieden die 22 april voor altijd wilde uitroepen tot Nationale Rokjesdag, wat - zoals collega [Sylvia] Witteman terecht schreef - zou indruisen tegen het wezenlijke van deze feestdag

Giphart heeft natuurlijk gelijk: er zijn diverse variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. Zoals het weer. Een jong Utrechts bedrijfje, WikiBros, heeft nu een iPhone-app gebouwd die rokjesdag jaarlijks uitroept: Skirt Alert. De app stuurt een notificatie als het weer goed genoeg is.
Brils rokjesdag krijg je er natuurlijk niet mee terug. Want zoals de meester schreef:

Een waarschuwing is geboden, want als iets op rokjesdag van toepassing is, is het wel onvoorspelbaarheid. Je kunt ernaar uitkijken, je kunt erop wachten, je kunt ernaar verlangen, je kunt er vergif op innemen, maar dan nog nemen de dames soms collectief, zonder overleg of instructie van hogerhand, een ander besluit. Een enkeling loopt dan in een rokje, en onveranderlijk zien die blote benen er ontheemd en verweesd uit. Blote benen werken pas als ze massaal zijn.