VS: niet eerder weg uit Afghanistan

President Obama heeft gisteren gezegd dat de Amerikaanse troepen tot 2014 in Afghanistan blijven, ondanks een bloedbad dat dit weekeinde werd aangericht door een Amerikaanse sergeant onder Afghaanse burgers. Hij reageerde daarmee op oproepen uit zowel de Verenigde Staten als Afghanistan om de Amerikaanse militairen versneld terug te trekken.

„Ik geloof dat het belangrijk voor ons is om er voor te zorgen dat we vertrekken op een verantwoordelijke manier zonder dat we opnieuw hoeven terug te keren”, aldus Obama tegenover een radiostation. „Dit maakt me vastbeslotener ervoor te zorgen dat we onze troepen terughalen. Het is er tijd voor.” De VS hadden eerder al gezegd in 2014 te willen weggaan.

Wel meldden diverse media dat Obama vandaag met de bezoekende Britse premier David Cameron zou overeenkomen om de gevechtstroepen van beide landen in Afghanistan rond het midden van volgend jaar terug te trekken.

In Afghanistan zelf zijn inmiddels de eerste protestdemonstraties gehouden naar aanleiding van het doodschieten van zestien burgers in twee dorpen in de zuidelijke provincie Kandahar door een Amerikaanse sergeant. Zo’n 600 studenten uitten hun woede over het incident in de oostelijke stad Jalalabad. Tot dusverre lijkt de opwinding onder Afghanen echter minder groot dan vorige maand, toen Amerikaanse militairen enkele korans verbrandden op de militaire basis Bagram.

De Talibaan deden nog een schepje op eerdere dreigementen met vergelding. Ze beloofden vanmorgen Amerikaanse militairen te onthoofden als ze die te pakken krijgen.

Een Afghaanse regeringsdelegatie met onder anderen twee broers van president Hamid Karzai die een condoleantiebezoek bracht aan een van de getroffen dorpen, werd vanmorgen beschoten. Naar wordt aangenomen ging het om Talibaanstrijders. Een Afghaanse militair werd bij de beschieting gedood.

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft verklaard dat de sergeant voor zijn daden de doodstraf riskeert. Inmiddels zijn er ook meer bijzonderheden over de man vrijgekomen. Hij is 38 jaar oud, vader van twee kinderen, en dient elf jaar in het leger. Drie keer werd hij naar Irak uitgezonden. Sinds begin december was hij met zijn infanterie-eenheid in Afghanistan. Begin februari kreeg hij opdracht de toestand in de plaats Belambai te helpen stabiliseren, niet ver van de dorpjes waar hij dit weekeinde huishield. (AP, Reuters, AFP, BBC)