VS, EU en Japan spannen samen zaak aan tegen China in WTO

President Barack Obama kondigt, tussen handelsdiplomaat Ron Kirk (rechts) en minister van Economische Zaken John Bryson (links) in, aan dat de VS, samen met Japan en de EU, een zaak tegen China zullen aanspannen bij de WTO. Foto AFP / Saul Loeb

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan hebben voor het eerst gezamenlijk een zaak aangespannen tegen China bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Inzet is de afschaffing van Chinese exportbeperkingen op zeventien zeldzame metalen en mineralen.

Zo’n 95 procent van deze grondstoffen, met namen als erbium, neodymium, scandium en yttrium, wordt gewonnen in Chinese mijnen. De bij naam vrij onbekende grondstoffen zijn van essentieel belang bij de productie van high-tech industriële producten als hybride auto’s, wapens, flatscreen televisies, mobiele telefoons en camera-lenzen.

De VS, EU en Japan beschuldigen China ervan de prijs van deze grondstoffen met behulp van maximumquota op te voeren, wat uiteraard kostbaar is voor alle industrie buiten China en Chinese producenten een oneerlijk concurrentievoordeel verschaft. Het is een zaak die al jaren speelt. De Amerikaanse president Barack Obama maakte de gezamenlijke zaak van de VS, EU en Japan vandaag in het Witte Huis bekend.

China: restricties zijn er om milieuschade te voorkomen

China ontkent de beschuldigingen en zegt dat de quota zijn ingesteld om milieuschade als gevolg van potentieel te grootschalige opgraving te voorkomen. Ivor Shrago, voorzitter van het mijnbedrijf Rare Earths Global, stelt dat de VS de huidige problemen met hoge kosten voor zeldzame grondstoffen bovendien zelf hebben veroorzaakt. Hij zei vandaag tegen de Britse BBC:

“Zij hebben twintig jaar geleden bewust gekozen hun mijnbouw niet te ontwikkelen en daarvoor in plaats verwerkte producten in te kopen. Omdat wij in China ervoor hebben gekozen de mijnbouw wel te ontwikkelen, hebben wij vaardigheden en expertise ontwikkeld die anderen niet hebben.”

De VS, EU en Mexico hebben in januari echter een vergelijkbare zaak tegen China gewonnen. Maar volgens Europese officials heeft China ondanks die nederlaag de exportbeperkingen op de in het land gewonnen zeldzame metalen sindsdien alleen maar verder verscherpt.