VN verlengen missie Libië met jaar wegens de chaos

Milities die hielpen bij de omverwerping van Gaddafi houden hun controle over de steden.

New York. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem ingestemd met verlenging van de missie in Libië met een jaar. Het mandaat van de missie behelst het uitdragen van democratie, het herstellen van de openbare veiligheid en het opruimen van de vele wapens in het land.

Ruim een jaar na het begin van de revolutie in Libië kampt het nieuwe landsbestuur met tal van problemen. Honderden milities die meehielpen bij het verdrijven van het Gaddafi-regime zwaaien nu de scepter in steden en regio’s. Er vinden nog dagelijks vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De VN schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord.

De Veiligheidsraad verwelkomde onlangs enkele positieve ontwikkelingen in Libië, zoals de organisatie van verkiezingen in juni. De Libische bevolking kiest dan een volksvergadering die een premier zal benoemen en een commissie instelt die zich bezig zal houden met het schrijven van een grondwet.

Deze ontwikkelingen nemen echter niet de zorgen weg over willekeurige detenties, buitengerechtelijke executies en andere schendingen van mensenrechten. Een van de grootste uitdagingen vormt het opruimen van de enorme arsenalen wapens die tijdens de revolutie zijn verspreid en in handen zijn van de milities. AP