Vier slechte cijfers en één lichtpunt voor Obama

Foto AFP / Jewel Samad Foto AFP / Jewel

Wie de Republikeinse nominatie ook wint, Mitt Romney of Rick Santorum gaan een zekere nederlaag lijden tegen Barack Obama. Dat is, althans, de meest gehoorde wijsheid in Washington. Santorum is te radicaal voor het politieke midden. Mitt Romney biedt een te onhelder alternatief, en worstelt nu al in de swing states (zie Ohio vorige week), waar de echte beslissing valt.

Goed. Maar om verkiezingen te winnen, moet je eerst nog even, eh, verkiezingen wínnen. En kijk eens naar de droge cijfers. Die zijn een stuk minder gunstig voor Obama.

  • De approval rating van Obama, het percentage Amerikanen dat de president in grote lijnen steunt, is sinds begin februari gedaald van 50 naar 41 procent. Vooral onder mensen met lage inkomens, zeg maar: zekere Obama-stemmers, is dat verlies groot.
  • Het heftige debat over anticonceptie jaagt kiezers weg. Deze discussie is onder meer aangewakkerd door Obama zelf en radio-houwdegen Rush Limbaugh, en gaat over de vergoeding van anticonceptie. Obama vindt dat werkgevers anticonceptie altijd moeten vergoeden aan vrouwelijke werknemers. Republikeinen, met name Rick Santorum, verzetten zich daartegen met het argument dat de religieuze vrijheid in het geding is. Uit deze peiling van The New York Times blijkt dat maar 40 procent van de Amerikanen het met Obama eens is, tegen 51 procent voor het Santorum-standpunt.
  • De benzineprijs stijgt sterk. Voor een gallon benzine, ongeveer vier liter, betaal je aan de Amerikaanse pomp ongeveer 3,80 dollar (circa 2,90 euro). Inderdaad niks vergeleken met de Nederlandse benzineprijzen, en Obama’s invloed daarop is minimaal, maar Amerikaanse media en consumenten schreeuwen moord en brand. Obama gaf vorige week zelf al toe op een persconferentie: een recordprijs in een verkiezingsjaar is slecht voor zijn herverkiezing.
  • De werkloosheid blijft hoog. Inderdaad, opnieuw kon het Witte Huis vorige week een licht daling van de werkloosheid presenteren. Maar een werkloosheid van 8,3  procent (de niet-werkzoekenden niet meegeteld) is gewoon hoog. Te hoog, betoogt CNN hier, om herkozen te worden. Sinds Franklin D. Roosevelt is nooit meer een president herkozen met een hogere werkloosheid dan 7,2 procent.

En dan, tot slot, een lichtpunt voor Obama: deze als documentaire gepresenteerde campagnefilm gaat overmorgen in première. De trailer van The Road We’ve Traveled is hieronder te zien. Films als deze, waaraan is meegewerkt door grote Hollywood-namen als Tom Hanks, moeten het beeld van de presidentiële Obama versterken, die alle tegenslagen de afgelopen jaren oploste. Als de harde cijfers tegenvallen, heeft Obama altijd nog zijn machtigste wapen achter de hand: het vermogen beeldvorming naar zijn hand te zetten. Dat kan wel eens het échte verschil maken in november.