Verkeersergernissen

Nederland, Amsterdam, 04-03-12 Renske de Greef en Marcel van Roosmalen. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Amsterdam, 04-03-12 Renske de Greef en Marcel van Roosmalen. © Foto Merlin Daleman

Ik weet dat het nogal afgezaagd is om je kapot te ergeren aan het verkeer, maar steeds als ik op de fiets zit, denk ik: dat verkeer. Ik erger me echt kapot. Lopend of in het openbaar vervoer heb ik overigens nergens last van: dan glimlach ik naar conducteurs, maak ik plaats voor senioren en deponeer ik mijn lege flesje cola in de daarvoor bestemde afvalbakken. Maar eenmaal op de fiets begint het spiertje bij mijn rechteroog te trillen.

Je zou verwachten dat mijn ergernissen een soort van logica bevatten; dat ze voortspruiten uit de stiekeme behoefte enkel omringd te worden door wielrenners, of dat ik juist in een gemoedelijk Amish-dorp thuishoor (waar ik uiteraard zo’n fiets met een enorm voorwiel bezit). Het punt is: mijn irritaties doen maar wat. Ziehier mijn lijst van Mensen aan wie ik me erger in het verkeer.

1. Alle mensen die langzamer gaan dan ik

Wat ben je aan het doen? Is de Kinkerstraat soms een cruise-area waar je traag peddelend om je heen moet kijken, op zoek naar geschikte kandidaten? Probeer je af te remmen om af te slaan, en zo ja, waarom sla je dan niet af? Leer eerst eens reigers te ontwijken, over tramrails te spurten en om winkelende mensen heen te slalommen, en kom dan maar weer eens terug.

2. Alle mensen die sneller gaan dan ik

Wat ben je aan het doen? Wil je me dood hebben ofzo? Ja, ik heb ook haast, maar dat betekent niet dat ik als een soort debiel om al die winkelende mensen heen ga scheuren. En nee, níéts kan zo belangrijk zijn dat jij hier als een soort namaak doorgesnoven New Yorkse fietskoerier mij en die arme bakfietsmoeder van het fietspad gaat lopen afduwen.

3. Bakfietsmoeders

Die bakfietsen zijn zo groot! Ze zijn zo breed als het hele fietspad! Alsof je een dressoir op je fiets hebt gemonteerd!

4. Mensen die op een onverschillige manier een verkeersfout maken

In mijn buurt ligt een straat waarvan de ene kant is afgesloten voor werkzaamheden, waardoor er een hoop fietsers op het andere fietspad rijden, tegen het verkeer in. Nu begrijp ik dat wel, maar ik vind: kíjk er dan tenminste een beetje schuldbewust bij. Je weet dat je iets doet wat voor de andere stroom fietsers behoorlijk vervelend is, dus spijker een verontschuldigende glimlach op je gezicht en ga direct aan de kant als je een probleem veroorzaakt.

5. Mensen die kwaad kijken als ik een verkeersfout maak

Ik keek er toch zeker verontschuldigend bij? Wat is je probleem?

6. Mensen die door rood rijden

Stoplichten zijn geen discolampen voor daklozen; ze dienen een belangrijk doel. Waarom denk jij dat je met je armzalige eenmansbrein slimmer bent dan zo’n prachtig, ingenieus systeem?

7. Mensen die voor rood wachten

Er komt niets aan! Kan jij dan helemaal niet voor jezelf denken? (Hier nog iets met de Tweede Wereldoorlog).

Zo zie je maar: mijn enige oplossing is de bus. En wat tabletjes Prozac, waarschijnlijk.

Renske de Greef en Marcel van Roosmalen wisselen elkaar dagelijks af als columnist