Van der Laan wil boete voor comazuipers

Foto AFP

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat comazuipers voortaan altijd een boete krijgen voor openbaar dronkenschap. Dat schrijft hij vanochtend in een notitie over excessief alcoholgebruik die in handen is van dagblad Trouw.

Beschonken ambulanceklanten riskeren een boete van 340 euro als Van der Laans plan doorgaat. Minderjarigen betalen dan de helft.

De burgemeester wil daarnaast dat comazuipers opdraaien voor de kosten van hun ziekenhuisopname en voor eventuele politie-inzet. Ook moeten volgens Van der Laan organisatoren van evenementen hun schade en toezichtkosten op hen kunnen verhalen, meldt persbureau Novum.

De kans is klein dat alcoholmisbruikers uiteindelijk moeten betalen voor hun ziekenhuisopname. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet gisteren al weten dat idee af te wijzen. De minister gaat binnenkort om de tafel met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen.