Van der Laan: boete voor comazuiper

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil comazuipers die in het ziekenhuis belanden een boete opleggen wegens openbare dronkenschap. De kosten: 340 euro. Ook stelt hij voor dat de kosten van politie-inzet bij de hulpverlening aan comazuipers op de drinkers zelf te verhalen. Organisatoren van evenementen zoals Koninginnedag mogen de toezichtkosten deels verhalen op mensen met een acute alcoholvergiftiging.

Dat schrijft Van der Laan in een brief aan minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). De brief is een „eerste aanzet” voor het overleg dat de minister binnenkort met bestuurders en hulpverleners voert over het tegengaan van overlast als gevolg van drankmisbruik.

Vorige week opperde Herre Kingma, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, om comazuipers zelf te laten betalen voor medische hulp. Minister Schippers wijst dat idee af. Want, zegt ze, die hulp hoort bij de basisverzekering.

Volgens Van der Laan zijn „onorthodoxe maatregelen” nodig. Op Koninginnedag vonden vorig jaar 522 „alcoholgerelateerde” ambulanceritten plaats. „Bij elk voorstel is een kanttekening te plaatsen. Het gaat erom dat we de mogelijkheden verkennen”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Op Koninginnedag komen we ambulances tekort. Als we geen maatregelen nemen, is het wachten tot het echt misgaat.”