Uitgelicht

Film

Mama is boos! (Ruud van Hemert, 1986, Nederland). Vervolg op Schatjes! en andermaal een hectische en groteske komedie over haat in gezinsverband. Geert de Jong voert een guerrilla tegen overspelige Peter Faber, met de kinderen als inzet. Ook met Adelheid Roosen, Rijk de Gooijer en Nelly Frijda. RTL8, 20.30-22.35u.

Wrongfully accused (Pat Croft, 1998, VS/D). Leslie Nielsen, koning van de meligheid, speelt hier een ten onrechte van moord beschuldigde die, op weg naar de gevangenis voor zijn terechtstelling, weet te ontsnappen en vervolgens zijn eigen onschuld probeert te bewijzen. Daartoe moet hij op zoek naar een mysterieuze man met één oog, één arm en één been. Behalve met The Fugitive probeert deze flop ook de draak te steken met Braveheart, Titanic, Mission: Impossible en Field of Dreams. RTL7, 20.30-22.10u.

History of the World: Part I. (Mel Brooks, 1981, VS). Lolbroekerij van M el Brooks –melig en vulgair - neemt in korte episoden de wereldgeschiedenis op de hak. Met Brooks zelf (o.a. als Mozes, Torquemada en Lodewijk XVI), Dom DeLuise (als Nero), Madeline Kahn (als keizerin Nympho) en Sid Caesar (als chef holenmens). Superieure slapstick. RTL7, 22.10-00.00u.

Monty Python’s The Meaning of Life (Terry Jones, 1983, Engeland). Bioscoopfilm volgens het van Pythons tv-werk bekende principe van de bonte verzameling losse sketches rond de vraag waarom wij op aarde zijn. De meest geruchtmakende toont een corpulente man (Terry Jones als ‘Mr. Creosote’) die met onvoorstelbare stralen braaksel een chic restaurant bevuilt. RTL7, 00.00-02.05u.

It Runs in the Family (Fred Schepisi, 2003, VS). Vier leden uit drie generaties van de familie Douglas – Michael, Kirk, Cameron en Diana – spelen in ijdele, mogelijk therapeutische soap over vooraanstaande maar disfunctionele New Yorkse familie. BBC 1, 01.05-02.50u.

Informatief

Vroege vogels. Natuurmagazine. Vanavond onder meer de vraag of verwilderde katten op Schiermonnikoog moeten worden afgeschoten, plus de opmars van de halsbandparkiet in Nederland.Ned.2, 19.20-19.55u.

Algérie, notre histoire. Documentaire over de onafhankelijkheidsoorlog van Algerije, die tussen 1954 en 1962 een half miljoen levens kostte. Begin 1960 werd Jean-Michel Meurice als dienstplichtige naar Algerije gestuurd en kwam daar niet alleen terecht in een vuile oorlog, maar ook in een putsch van Franse generaals die in opstand kwamen tegen het besluit van president De Gaulle om Algerije onafhankelijkheid te verlenen. Meurice reisde terug naar Algerije om zijn herinneringen te toetsen aan de feiten, met behulp van historicus Benjamin Stora, die in 1960 negen was en met zijn familie in de noord-Algerijnse stad Constantine woonde. Arte, 20.15-21.45u.

De Matthäus masterclass. Gerard Joling, Ivo Niehe, Pearl Jozefszoon, Lenny Kuhr, Annick Boer en Jon van Eerd bereiden zich onder leiding van opera- en concertzanger Maarten Koningsberger voor op het zingen van Bachs Matthäus Passion. Daarna zullen ze een uitvoering verzorgen met koor en muzikanten. In de eerste aflevering komen Gerard Joling en Annick Boer aan de beurt. Ned.2, 20.25-21.05

Horizon: out of control? Volgens de wetenschap zijn mensen minder de baas over hun leven dan ze denken. Verrassende experimenten tonen aan dat wat men denkt en wat men doet erg van elkaar kan verschillen en dat onze ratio een kleinere rol speelt dan verondersteld. Ons onderbewuste deelt de lakens uit en bepaalt wat we eten en op wie we verliefd worden.BBC 2, 22.00-23.00u.

37°: Gekaufte Kinder – Sex für eine Handvoll Reis. Documentaire over Duitse pedofielen die onder de dekmantel van hulpverlening kinderen in Haïti misbruikten. Nadat een van hen op het vliegveld in München gearresteerd werd toen hij een Haïtiaans kind Duitsland in wilde sluizen, kwam aan het licht dat er al sinds 2005 een groep ‘hulpverleners’ actief is die als doel heeft kinderen in haar macht te krijgen. Reporter Manfred Karremann ontdekt dat kinderhandelaren in de sloppenwijken van Port-au-Prince dankbaar gebruik maken van de nood onder de bevolking. ZDF, 22.15-22.45u.

Het uur van de wolf: de wereld volgens John Irving. In mei verschijnt John Irvings nieuwe roman In One Person. De Amerikaanse auteur, deze maand 70 geworden, werd gevolgd op een reis door Europa. In deze documentaire maken we kennis met zijn werk- en levenswijze en met mensen die model stonden voor personages in zijn boeken. Ned.2, 23.00-00.00u.

Sport

Voetbal: Champions League. Na voorbeschouwingen om 20.40u een verslag van Bayern München - FC Basel. Daarna om 22.40u een samenvatting van Internazionale Milano - Olympique de Marseille.Ned.3, 20.20-23.25u.