Tussen poliepen en andere afwijkingen

NOVUM40:OPSPORING DARMAFWIJKINGEN:AMSTERDAM;12MAR2012-AMSTERDAM - Een grote opblaasbare darm reist langs Nederlandse Ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen Mensen kunnen door de darm lopen en kunnen dan zoen hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Tot 19 maart is de darm te bezoeken in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Foto: bezoekers bekijken de darmNovum/db/str.Dijkstra BV
NOVUM40:OPSPORING DARMAFWIJKINGEN:AMSTERDAM;12MAR2012-AMSTERDAM - Een grote opblaasbare darm reist langs Nederlandse Ziekenhuizen om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen Mensen kunnen door de darm lopen en kunnen dan zoen hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Tot 19 maart is de darm te bezoeken in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Foto: bezoekers bekijken de darmNovum/db/str.Dijkstra BV Novum DIJKSTRA BV

Al twee jaar reist deze opblaasbare darm door Nederland. De darm heeft ziekenhuizen in verschillende steden aangedaan, waaronder Groningen, Venlo en Den Haag. Momenteel is het gevaarte te bezichtigen in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG).

In de darm, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), is te zien hoe darmpoliepen en andere afwijkingen eruit zien. Op die manier wil MLDS darmkanker onder de aandacht brengen tijdens de internationale darmkankermaand maart. De rode ‘paddestoelen’ die uit de darmwand steken, stellen poliepen voor.

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is op genezing. Uit publieksonderzoek van MLDS is gebleken dat 18 procent van de ondervraagden het moeilijk vindt om over darmklachten te praten. 28 procent gaat niet naar de huisarts bij verandering in de ontlasting, terwijl dat een teken kan zijn van darmkanker. De opblaasbare darm moet het onderwerp bespreekbaarder maken. Er is ook een fototentoonstelling met het thema ‘Denk vooruit, kijk achterom’ te zien in het Gasthuis.

Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 12.000 mensen met de ziekte te maken. Bijna 5.000 van de patiënten overlijden aan de ziekte.

De darm is tot en met 19 maart te zien op locatie Oosterpark. Daarna reist de darm weer verder.