Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Toch dancefeest op Koninginnedag - locatie: Olympisch stadion

300.000 mensen kwamen vorig jaar af op het feest van Radio 538 op het Museumplein. Lang leek het er op dat een dergelijk groot dancefeest dit jaar niet mogelijk zou zijn in Amsterdam, maar nu komt het er toch, bij het Olympisch stadion. Foto Screenshot YouTube / Radio538

Op Koninginnedag zal in Amsterdam toch een groot dancefeest zijn. Vijf organisaties staken de de afgelopen tijd de koppen bij elkaar en komen met het Qdayfestival, dat rond het Olympisch Stadion zal worden gevierd.

Jasper Goossen van de organisatie Qdayfestival zei vandaag tegen tegen de Amsterdamse zender AT5:

“Ons standpunt is dat er in ieder geval op Koninginnedag dance geprogrammeerd moet blijven.”

De gemeente Amsterdam maakte november vorig jaar bekend dat de stad geen grote dancefeesten meer wil in het centrum.

‘Gevoel van het Marie Heinekenplein moet worden nagebootst’

Vijf organisaties, Valtifest, Apenkooi, GirlsLoveDJs, the Good Guyz en Rekorder, richtten daarop de Koninklijke Nederlandse Partybond op. Zij kozen voor de locatie Olympisch stadion in Oud-Zuid. Goossen zegt:

“We proberen het gevoel van het Marie Heinekenplein, waar we normaal zaten, na te bootsen. En ik denk dat we daar wel dicht bij in de buurt komen.”

Eind januari werd bekend dat het traditionele Koninginnedagfeest van Radio 538 op het Museumplein in Amsterdam niet doorgaat. Het radiostation en de gemeente Amsterdam konden geen overeenstemming bereiken over hoe het evenement er uit moet zien. Vorig jaar kwamen er nog ruim driehonderdduizend bezoekers op dat feest af.

In de binnenstad wordt dit jaar alleen een beperkt aantal evenementen toegestaan met een kleinschalig karakter.