Syrië ‘hel’ volgens Franse arts – ophanging op amateurbeelden

Rebellen rouwen op straat in Idlib enkele dagen terug, nadat zij hebben gehoord dat enkele kameraden zijn gesneuveld in gevechten met overheidstroepen. Foto AP / Rodrigo Abd

Zelfs voor de meest doorgewinterde oorlogsarts is de situatie in Syrië momenteel onvoorstelbaar. De Franse chirurg Jacques Beres, die al veertig jaar in oorlogsgebieden werkt, zegt tegen persbureau AP dat de ravage die hij in Syrië aanschouwde behoort tot de ergste die hij ooit zag.

Ondertussen heeft hetzelfde persbureau beslag gelegd op amateurbeelden waarop te zien zou zijn hoe een strijder van het regime van president Bashar al-Assad door rebellen uit de provincie Idlib aan een boom wordt opgehangen.

‘Dit is massamoord’

De Fransman Beres is, voor zover bekend, de enige Westerse arts die de stad Homs binnen wist te komen tijdens de belegering door het regime van Assad. Hij kwam illegaal het land binnen via de grens met Libanon. Hij opereerde er in twaalf dagen 89 mensen. Negen van hen haalden het niet.

Beres sprak hierover vandaag op een bijeenkomst van mensenrechtenactivisten in Genève. Hij werkte eerder in Vietnam, Rwanda en Irak, maar zei over de huidige situatie in Syrië:

“Dit is een hel. Het is massamoord. Het is totaal onrechtvaardig. Het is op geen enkele manier goed te praten.”

Reuters verslag van aanhoudende geweld in Syrië:

Tientallen doden in Idlib

Ondertussen duurt het geweld in de noordelijke stad Idlib nog altijd onverminderd voort. Volgens persbureau Reuters vielen er ook vandaag weer tientallen doden.
De lijken van burgerslachtoffers zouden door regeringstroepen in een moskee zijn gedumpt. Ook zouden 22 soldaten in een hinderlaag van rebellen zijn gedood.

Volgens de VN zijn er in de opstand al 8.000 doden gevallen. Ruim 230.000 Syriërs hebben hun huis ontvlucht. Zo’n 30.000 van hen heeft het land weten te verlaten.

Om de exodus van de Syrische burgers te stoppen heeft het Syrische leger landmijnen geplaatst bij de grenzen met Libanon en Turkije op de routes die de meeste vluchtelingen kiezen. Dit zegt Human Rigths Watch.

Beelden uit de stad Idlib van vandaag: