Sociaal experiment: steel je eigen fiets en film al die laffe getuigen

Casey Neistat, een filmmaker in New York, is het helemaal beu. Om de haverklap wordt zijn fiets gestolen. Zelfs op klaarlichte dag in een drukke winkelstraat. Waarom grijpt niemand in?

Als je fiets wordt gestolen, zo legt hij uit in The New York Times, dan verlies je het vertrouwen in de stad. “Een stukje van jezelf sterft.” Dat komt niet zozeer door de wrede daad, maar vooral door de voorbijgangers die dit zomaar laten gebeuren. “Als iemands auto wordt gestolen”, zo redeneert Casey, “dan is het gebruikelijk om de politie te bellen. Waarom dan niet bij een fiets?”

In een zoektocht naar het antwoord op die vraag, besloot Neistat tot een bijzonder experiment: hij ging en public zijn fietssloten te lijf met een betonschaar, een stang en een metaalzaag. Bij iedere ‘diefstal’ noteerde hij het aantal getuigen. Soms 19, soms 26! Eén keer hield de politie hem staande. Desgevraagd antwoordden de vier agenten dat dit de eerste keer was dat ze een fietsendief aanhielden. Alles legde hij vast op video.

Neistat hoopt met het filmpje New Yorkers bewust te maken van onrechtmatigheden in hun omgeving. “Dat is de enige manier om de diefstal te beteugelen”, schrijft hij.

Een belangrijke zaak, want fietsen wordt er langzaamaan main stream. In de afgelopen vier jaar heeft New York City een paar honderd kilometer fietspad aangelegd. In een decennium steeg het aantal fietsers met twintig procent. Het zou dus prettig zijn als iedereen voortaan een beetje op elkaars fiets let. Net als in Nederland…

Sluipender dan het breken van sloten is het ontmantelen van fietsen. Parkeer je rijwiel maar eens een paar weken in de stad. Pomp, lampjes en bel ben je zo kwijt. Hudson Urban Bicycles, een fietsbedrijf in Manhattan, filmde het verval vorig jaar van dag tot dag. “De hele fiets, mét bidon, blijft 157 dagen intact”, noteerde NRC-redacteur Lex Boon na een grondige analyse van het beeldmateriaal. “Daarna gaat het echter snel. Binnen 270 dagen is de fiets helemaal weg.”

Volg @stevendejong op Twitter

Eerder in deze serie:
Wandelend twitteren, sms’en, whatsappen, mailen. Wil je dood, ofzo?
Bewijs dat je van me houdt. Geef je wachtwoord
Vegetariërs maken een enorme denkfout
Bemoei je niet met mijn eetgewoonte. Dat is discriminatie!
Speeddaten kan veel sneller, want romantiek is biochemie
Gedachte-experiment: zo schiep de mens zijn God
Twitter maakt de mens tot emotioneel wrak
Het Kill Team is angstaanjagend normaal
Neefje van Freud kwade genius achter moderne PR
Red een dier. Geef filosoof Bas Haring aan via 144
Jawel, ook in u schuilt een terrorist
Slecht geweten? Slik de vergeetpil, dan kun je vrolijk verder
Zo verleid je een onschuldige verdachte tot een valse bekentenis
De politiepet past ons allemaal. Bedrijven waken over veiligheid