Schrijversestafette; Waarom Roth? Waarom Wortel?

Vandaag zet deze krant een schrijversestafette in, die de hele Boekenweek doorgaat. De schrijver die aan de beurt is, kiest een collega-auteur uit en doet hem of haar een boek cadeau. Vandaag, als eerste: Arnon Grunberg. Grunberg geeft De Rebellie (1924), een roman van Joseph Roth, cadeau aan Maartje Wortel. Hij vertelt aan Ward Wijndelts waarom. Morgen mag Wortel een boek weg geven.

Waarom Roth?

„Joseph Roth heeft nog altijd niet de status die hij verdient, hoewel hij enig aanzien geniet; De Rebellie zou moeten gelden als een klassieke roman. Ik kan het boek iedereen van harte aanbevelen, het is essentieel, waarmee ik bedoel: het behandelt het essentiële thema van de twintigste eeuw, dat vermoedelijk ook het essentiële thema van de eenentwintigste eeuw is, namelijk hoe een individu, in dit geval een oorlogsinvalide, wordt vermalen door de staat. En dat thema wordt op typisch Rothiaanse wijze behandeld, met ironie, weemoed, theoretisch pessimisme en praktisch optimisme. Om dit te illustreren met een citaat: ‘Hij geloofde in een rechtvaardige God. Deze deelde ruggenmergbeschadigingen en amputaties, maar ook onderscheidingen naar verdienste uit.’”

Waarom Wortel?

„Ik geef dit boek aan Maartje Wortel omdat zij mij al opviel toen ze korte tijd columns schreef voor nrc.next. Die waren beter dan gemiddeld en haar verhalenbundel [Dit is jouw huis, De Bezige Bij, 2009] vond ik interessant. Ik ben niet met haar bevriend, wil ook niet met haar bevriend zijn of de vader van haar kind worden, maar zie dit cadeau als een kleine blijk van waardering. Wel is het aardig dat de hoofdpersoon van De Rebellie een been in de oorlog heeft verloren. Ik meen dat in de laatst verschenen roman van Wortel, die ik nog niet gelezen heb, de hoofdpersoon ook een been verliest.”

Joseph Roth, Rebellie Atlas, 2006 € 18,50