Sarkozy op winst in de peilingen

De Franse president Nicolas Sarkozy groet aanhangers in Vitre in het westen van Frankrijk. Foto Reuters / Eric Feferberg

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag in zijn strijd voor herverkiezing het eerste goede nieuws in tijden gekregen. Uit een peiling is gebleken dat de president kans maakt om in april zijn belangrijkste tegenstrever François Hollande in de eerste ronde te verslaan. Maar uit de peilingen blijkt tevens dat Hollande er in de tweede ronde alsnog met de winst vandoor gaat, meldt persbureau AP.

‘Deelname Le Pen is kans voor Sarkozy’

Een peiling laat zien dat 28,5 procent van de respondenten van plan is in de eerste ronde op Sarkozy te stemmen, tegenover 27 procent op Hollande. De peiling voorspelt echter winst voor Hollande in de tweede ronde.

Desalniettemin is Sarkozy de afgelopen weken ingelopen op Hollande. Ook biedt de deelname van Marine Le Pen een grote kans voor Sarkozy, zo schrijft onze correspondent Dirk Vandenberghe vandaag in NRC Handelsblad. De kiezers van Le Pen haken in de tweede ronde vaak af, maar een groot deel stemt wellicht nu op Sarkozy. Vandenberghe:

“Alleen als veel FN-kiezers Sarkozy steunen in de tweede ronde, op 6 mei, kan hij alsnog zijn socialistische rivaal François Hollande verslaan. Als Le Pen niet zou hebben meegedaan aan de eerste ronde, zouden FN-kiezers massaal thuis zijn gebleven in beide rondes, blijkt uit onderzoek van opiniepeilers. Sarkozy mikt voluit op steun van de FN-kiezer, met zijn rechtse, volgens critici zelfs populistische campagne. Die begint volgens zijn medestanders nu vruchten af te werpen, getuige de peiling.”

Sarkozy haalde vandaag zijn schouders op over de peiling.

“Ik geloofde jullie niet toen jullie zeiden dat het voorbij was. En ik geloof jullie niet langer als jullie zeggen dat ik in de lift zit.”

Een brede grijns kon hij echter niet onderdrukken, aldus AP.