Rutte ontkent afspraken met SGP

Premier Rutte, afgelopen zaterdag bij de SGP-jongeren in Utrecht. Foto NRC / Evelyne Jacq

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen afspraken gemaakt met de SGP om verzekerd te zijn van de steun van die partij in de Eerste Kamer. Dat heeft Rutte vandaag gezegd in de Tweede Kamer.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vroeg Rutte om opheldering over een toespraak die hij zaterdag hield op de SGP-jongerendag in Utrecht. Rutte zei daar waardering te hebben voor de betrouwbaarheid van de SGP. “Afspraak is afspraak”, typeerde Rutte de samenwerking met de SGP.

Pechtold zag in de uitspraken van Rutte bewijs dat er toch afspraken bestaan tussen het kabinet en de SGP, die de gedoogcoalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen. Hij wilde vandaag tijdens het wekelijkse vragenuur van Rutte weten wat die afspraken inhielden.

Rutte: goed samenwerken, maar geen afspraken

Rutte stelde dat er geen afspraken zijn. Hij verklaarde dat de VVD op onderwerpen als veiligheid, financiën en immigratie goed samenwerkt met de SGP, maar dat er grote verschillen zijn op onderwerpen als het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Rutte:

“Maar dat zijn onderwerpen waarop al veel is bereikt, en er wordt geen stap achteruit gedaan.”

Pechtold wierp tegen dat de VVD wel degelijk concessies heeft gedaan aan de orthodox-gereformeerde partij. Weigerambtenaren worden niet aangepakt, het aantal koopzondagen wordt aan banden gelegd en de VVD geeft geen steun aan een burgerinitiatief over uitbreiding van de mogelijkheden voor euthanasie. Pechtold:

“Dit zijn de afspraken waar de premier aan vastzit, niet vanwege de PVV of het CDA maar door de gedoogpartner in de Eerste Kamer.”

Volgens Pechtold heeft Rutte ‘zijn essentie als liberaal ingeleverd’ voor de steun van één zeteltje in de senaat. Rutte verweet Pechtold ‘platte partijpolitiek’ te bedrijven over medisch-ethische thema’s en noemde dat ‘buitengewoon teleurstellend’.