Morgen uitspraak wraking rechters - Robert M. toont zich strijdbaar

Amsterdam 12-03-2012 Politiebewaking bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 12-03-2012 Politiebewaking bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Politiebewaking bij het proces tegen Robert M. en Richard van O. Foto NRC / Maurice Boyer

De wrakingskamer doet morgenochtend om negen uur een uitspraak over het verzoek van Robert M. om de rechters in de Amsterdamse zedenzaak te vervangen.

RTL-journalist Jeroen Wetzels meldt dat zojuist op Twitter:

Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Wrakingskamer in Zedenzaak Amsterdam doet morgenochtend om 09.00 uitspraak.

Vanochtend deed de hoofdverdachte in de rechtbank het woord. M. lichtte uitgebreid toe waarom hij het gevoel heeft geen onpartijdige rechters tegenover zich te vinden. De verdachte verwees met name naar de beslissing van de rechtbank, onder voorzitterschap van Frans Bauduin, om het spreekrecht voor de ouders van de slachtoffers te handhaven, zo meldt persbureau Novum. Bij de redenen daarvoor was de rechtbank volgens hem 180 graden gedraaid. “Het is een verschil van dag en nacht.”

Twitter avatar jeroenwetzels Jeroen Wetzels Robert M.: “De rechtbank draait alles zodat het goed valt bij de samenleving. Wat is dat voor een eerlijk proces?” #Zedenzaak 2/2

Rechtbankverslaggever voor De Telegraaf volgt het proces ook vanuit de rechtbank:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman En dat doel is, zegt Robert M., “dat ik nooit meer vrij kom. Voor mijn gevoel is het eindoordeel al geschreven.” #Zedenzaak
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Robert M. is goed gebekt, heeft een zeer actieve houding. Overlegt veel met zijn advocaten. #Zedenzaak

In december oordeelden de rechters dat de ouders geen slachtoffers waren. Maandag sprak de rechtbank over de grote vereenzelviging van ouders met hun kinderen. “Schade aan het kind is schade aan de ouders.” Volgens M. zijn de rechters vooringenomen. “Elke beslissing kan zo gedraaid worden dat ze goed valt bij de samenleving.”
De rechters van M. konden zich niet vinden in deze voorstelling. Ook het Openbaar Ministerie ziet geen reden om de rechters te wraken.

Dat Robert M. graag zijn kant van de zaak wil belichten bleek ook maandag al in de rechtbank. De advocaten dienden een verzoek in van M. om een openingswoord te houden. Hij zou in de zaak zijn afgeschilderd als een monster, zo zei zijn advocaat Tjalling van der Goot. De beslissing van de rechtbank op dit verzoek is nog onbekend. Door het wrakingsverzoek werd de zitting geschorst.