Pakkans bijstandsfraudeurs vergroot

Gemeenten mogen binnenkort meer gegevens aan elkaar koppelen om bijstandsfraude op te sporen en fraudeurs eerder te ontmaskeren. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant vandaag.

Gemeenten kunnen straks digitaal gegevens van onder meer sociale diensten, banken, handelsregister en de gemeenschappelijke basisadministratie aan elkaar koppelen. Zo kan worden nagegaan of mensen met een uitkering bijvoorbeeld inkomsten achterhouden of eigen bezit verzwijgen.

Proeven met de nieuwe maatregelen waren al succesvol in Maastricht en Den Haag. In beide steden liepen fraudeurs tegen de lamp en werd voor ‘enkele tonnen’ aan bijstand teruggevorderd. De Krom noemt fraude met uitkeringen ‘diefstal van gemeenschapsgeld en een aanslag op de solidariteit van het socialezekerheidsstelsel’.