Over de haag

Catshuis & CDA (1)

Terwijl de coalitiepartijen zich incommunicado houden tijdens de tussenformatie op het Catshuis, trekt CDA-voorzitter Ruth Peetoom het land in. Gisteren zei ze in Limburg meteen iets controversieels. Het CDA moet niet akkoord gaan met aanscherping van immigratieregels, zoals de PVV had geëist, en op ontwikkelingshulp kan niet gekort worden, tekende Dagblad De Limburger op. „De internationale solidariteit is onopgeefbaar. Die schaffen we niet af.” Dit had het partijbestuur vorige week beslist en in de vorm van een lijstje aan de onderhandelaars in het Catshuis meegegeven.

Catshuis & CDA (2)

Het CDA werd niet vrolijk van die berichtgeving. Eerst belde de woordvoerder de krant om te klagen, toen belde Ruth Peetoom zelf, uiteindelijk volgde een summiere verklaring op de partijwebsite met de opmerking dat „de weergave van de uitspraken onjuist is”. Peetoom heeft „aangegeven dat ontwikkelingssamenwerking en migratie belangrijke thema’s zijn voor veel CDA leden” en wacht de onderhandelingen „met vertrouwen af”. Het is niet de eerste keer dat Peetooms uitspraken in het land vragen oproepen. Eerder zou ze gezegd hebben dat de partijkas leeg raakte en dat een congres niet kon doorgaan. Dat laatste sprak de woordvoerder achteraf ook tegen.

Papierloze senaat

Precies een half jaar werkt de Eerste Kamer nu papierloos. Alle senatoren hebben een iPad met vergaderapp, stapels stukken zijn verleden tijd. De senatoren zijn „over het algemeen tevreden”, zegt een woordvoerder. Maar de neiging de printer te gebruiken blijft groot, blijkt uit iPhone-magazine. Guusje ter Horst (PvdA): „Ik ben 59 en op dat punt van een andere generatie.” Gerrit Holdijk (SGP): „De belangrijkste stukken print ik nog steeds uit.” Ruard Ganzevoort (GroenLinks) is vooral bezorgd over het milieu. De iPad kost stroom, er komen „allerlei stoffen” vrij, „en het apparaat wordt ook nog in een forse verpakking geleverd”.

Beter laat dan nooit (1)

Je kan maar beter achteraf uitgenodigd worden dan helemaal niet. Oud-vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink sprak gisteren tijdens de boekpresentatie van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Die interviewde veertien journalisten, politici en wetenschappers over het functioneren van de parlementaire democratie. Tijdens Tjeenk Willinks introductie knikte Verbeet instemmend. Daarna nam ze het woord: „Dank je wel, Herman. Nu heb ik toch wel spijt dat ik je niet voor mijn boek heb geïnterviewd.”

Beter laat dan nooit (2)

Dan nog een anekdote van Gerdi Verbeet (PvdA) uit haar ‘rode’ jeugd. Haar leraar in de brugklas, die bekend stond als fervent VVD’er, noemde haar tijdens de les een „echte socialist”. Verbeet vertelde het haar vader, glunderend. Die zei minzaam: „Een sociaal-democráát, mag ik hopen”. Verbeet bleef vertwijfeld achter. Wat was dát dan? „Maar,” zo stelde ze de zaal vol journalisten gerust, „inmiddels weet ik het wel, hoor.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.