Opluchting in Brazilië: ‘de absolute voetbalbaas’ stapt eindelijk op

Ricardo Teixeira is eindelijk weg als bondsvoorzitter en WK-organisator. „We hebben een kankergezwel verwijderd uit het Braziliaanse voetbal”, zegt oud-sterspeler Romário.

Al weken gonsde het van de geruchten over het vertrek van de meest invloedrijke man van het Braziliaanse voetbal. Gisteren stapte de 64-jarige Ricardo Teixeira, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond (CBF), daadwerkelijk op. Ook is hij gestopt als voorzitter van het organiserende comité van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.

Daarmee is er een einde gekomen aan het 23-jarige bewind van Teixeira als hoogste man van de grootste voetbalbond ter wereld. Vorige week was hij al met ziekenverlof gegaan. Dat bleek een voorbode van een definitief vaarwel. Officieel neemt Teixeira afscheid wegens gezondheidsproblemen, maar in Brazilië wordt zijn opstappen vooral gekoppeld aan tal van omkoopschandalen die hem omringen. De voormalige gouverneur van de deelstaat São Paulo, de 79-jarige Jose Maria Marin, is de opvolger van Teixeira.

„Vandaag hebben we wat te vieren”, reageerde voormalig sterspeler en oud-PSV’er Romário op zijn Facebookpagina, naar aanleiding van het opstappen van Teixeira. Romário, tegenwoordig parlementariër, had zich de afgelopen jaren ontpopt als een van de grootste criticasters van Teixeira. Hij schreef ook: „We hebben een kankergezwel verwijderd uit het Braziliaanse voetbal.”

De opgestapte voorzitter is volgens Romário – de man die Brazilië in 1994 aan de wereldtitel hielp – verantwoordelijk voor de chaotische gang van zaken rond de voorbereiding op het WK in 2014. In het Braziliaanse WK-comité had Teixeira zich laten omringen door zijn oudste dochter, Joana Havalange, en nog meer vertrouwelingen. Van enige transparantie was geen sprake.

De gezaghebbende sportschrijver Antero Greco noemde gisteren Teixeira „de absolute baas van de bal” in Brazilië . Iemand die zich onaantastbaar waande. Steeds weer wist de intrigant Teixeira de regels van de CBF zo te buigen, dat hij langer kon aanblijven als voorzitter. Nu heeft hij dus, zo constateerde Greco, de stap genomen die hij al jaren geleden had moeten nemen.

De opgewekte reacties over Teixeira’s vertrek zijn begrijpelijk. Onder zijn leiding won Brazilië weliswaar twee wereldtitels (1994 en 2002), werd de nationale competitie geprofessionaliseerd en stegen de voetbalinkomsten. Maar daar staat het sportieve verval van de nationale selectie in de afgelopen tien jaar tegenover. Op het laatste WK in 2010 en tijdens de Copa América, het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap in 2011, werd de nationale ploeg in de kwartfinales al uitgeschakeld.

Maar wat vooral heeft meegespeeld zijn de affaires die Teixeira hebben achtervolgd sinds hij de baas werd van het Braziliaanse voetbal. In 1994 – nadat Brazilië het WK had gewonnen – haalde hij bij terugkomst in Brazilië meteen de voorpagina’s. Hij had geprobeerd illegaal een koelsysteem voor tapbier in te voeren. Toen de douane hem hierop aansprak, dreigde hij de viering van het WK met de selectie, in de straten van Rio de Janeiro, af te zeggen.

Ook is er twee keer een parlementair onderzoek geweest, onder meer naar belastingontduiking en witwassen door het CBF en Teixeira in het bijzonder. Als lid van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA zou hij in de jaren negentig bovendien zeven miljoen euro aan smeergeld van het gerenommeerde sportmarketingbureau ISL hebben ontvangen. In ruil daarvoor haalde ISL de gewilde en lucratieve tv-rechten van enkele wereldkampioenschappen voetbal binnen. ISL ging in 2001 onverwacht failliet.

Vorige maand nog diende zich een nieuwe aflevering aan in de serie schandalen. Sportkrant Lance onthulde dat een elfjarige dochter van Teixeira vorig jaar 1,7 miljoen euro had ontvangen van de huidige voorzitter van Barcelona, Sandro Rossel. De laatste was in 2008 met zijn firma Alianto betrokken geweest bij de organisatie van de vriendschappelijke wedstrijd Brazilië-Portugal. Voor zijn dienstverlening ontving Alianto destijds vier miljoen euro. De Braziliaanse justitie vermoedt dat Alianto te veel heeft ontvangen voor zijn diensten en wellicht heeft Teixeira daarbij een rol gespeeld.

Over zijn pensioen hoeft Teixeira zich in ieder geval geen zorgen te maken. De voormalige voetbalbaas heeft, volgens de landelijke media, de afgelopen jaren een vermogen opgebouwd van zo’n 22 miljoen euro.