Onvermijdelijk: Rutten ontslagen bij PSV

Nederland, Eindhoven, 12-03-2012 PSV-Trainer Fred Rutten verlaat trainingscomplex de Herdgang na de persconferentie waarop zijn ontslag bekend is gemaakt. Foto: Joyce van Belkom
Nederland, Eindhoven, 12-03-2012 PSV-Trainer Fred Rutten verlaat trainingscomplex de Herdgang na de persconferentie waarop zijn ontslag bekend is gemaakt. Foto: Joyce van Belkom Joyce van Belkom

Phillip Cocu en Ernest Faber zijn tot het eind van dit seizoen aangesteld als de nieuwe hoofdcoaches.

Rotterdam. Voetbalclub PSV heeft trainer Fred Rutten gisteren ontslagen. Phillip Cocu (assistent-trainer van Rutten) en Ernest Faber (coach FC Eindhoven) nemen tot het eind van het seizoen de taken waar. Dat is gistermiddag bekendgemaakt op een persconferentie in het Philips Stadion in Eindhoven.

De beslissing om Rutten te ontslaan, is eenzijdig. De trainer zag zelf nog voldoende perspectief, aldus Tiny Sanders, algemeen directeur bij PSV. Over de aanstelling van Cocu zei hij: „Phillip heeft dit met grote bedenkingen aanvaard, in het belang van de club.”

Assistent-coach Erik ten Hag verklaarde zich solidair met Rutten en vertrekt. Ernest Faber verlaat zijn club FC Eindhoven, waar hij coach was, per direct om terug te keren bij PSV. Hij was eerder speler en jeugdtrainer bij PSV. De samenstelling van de technische staf voor volgend jaar zal pas aan het einde van het huidige seizoen definitief vastgesteld worden, zo liet de directie weten.

Rutten zou aan het eind van dit seizoen vertrekken, eerder werd bekend dat zijn contract – dat afliep – niet verlengd zou worden. De erbarmelijke resultaten van de afgelopen maand maakten dat zijn positie niet langer houdbaar was. Na het 3-1 verlies zondag bij NAC brak een crisissfeer uit bij de club.

De bedoeling van PSV was al om oud-speler Cocu op de lange termijn tot hoofdcoach te benoemen, en volgend jaar jeugdtrainer en assistent te maken van de nieuwe hoofdtrainer. Naar verwachting blijft dit het plan en wordt deze zomer een nieuwe, meer ervaren, eerste man aangesteld.

Voor Rutten is het zijn tweede ontslag op rij. In 2009 werd hij binnen een seizoen weggestuurd bij het Duitse Schalke 04 nadat hij bij FC Twente juist succesvol was geweest. Hij legde de basis voor het huidige succes van de Enschedese club. NRC