Nederlandse export in de lift

10-05-2005, ROTTERDAM. MAERSK CONTAINER TERMINAL. FOTO BAS CZERWINSKI
10-05-2005, ROTTERDAM. MAERSK CONTAINER TERMINAL. FOTO BAS CZERWINSKI Een van de containerterminals in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het Nederlandse handelsoverschot is afgelopen januari gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend. In deze maand is de export met drie procent toegenomen.

De export steeg in januari op jaarbasis met tien procent tot 35,3 miljard euro. De omstandigheden voor de export zijn hiermee voor het eerst in een jaar tijd verbeterd. De import liep met zeven procent op tot 31,2 miljard. Daarmee kwam het handelsoverschot ten opzichte van een jaar eerder 1,2 miljard hoger uit op 4,1 miljard euro.

Volgens het CBS was alleen bij grondstoffen en minerale brandstoffen sprake van een fors hogere in- en uitvoerwaarde dan een jaar eerder. Dit is voormaelijk veroorzaakt door hogere olieprijzen.

De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie deed het beter binnen de EU, stelt het CBS, terwijl de invoer uit EU-landen juist weer meer toenam ten opzichte van niet-EU landen.

De uitvoerprijzen waren in januari 4,4 procent hoger dan een jaar terug, terwijl de invoerprijzen met 3,7 procent stegen. De volumes namen respectievelijk met drie en een procent toe. In december bedroeg het handelsoverschot 4,3 miljard euro.